onsdag 4 mars 2009

Vännen Maria är som en modell för en målad madonna




Första gången jag hörde talas om prerafaeliterna var när en man förälskade sig handlöst i min vän M. och sa att hon såg ut som en prerafelitisk madonna. Nu är det en utställning på Nationalmuseum som M. och jag var på igår, och det är sant, hon ser ut som stigen ur tavlorna! Titta på bilden ovan av kvinnan i hatt, det är ingen målning, det är ett foto av min vän M!
Det är en underbar utställning. Namnet prerafaeliterna kommer sig av att gruppen fann sina konstnärliga förebilder i medeltiden och ungrenässansen, före 1500-talsmålaren Rafael, därav prefixet -pre. Prerafaeliternas bilder är suggestiva och fyllda med allvar och skönhet. De präglas av motsatser. Fascinationen för medeltiden förenades med ett starkt socialt engagemang i nuet. gruppen bestod av både män och kvinnor, men av kvinnornas målningar finns inte många kvar tydligen. Kvinnoporträtten är fantastiska, allvarliga kvinnor blickar ut mot mig. Museet har tolkat bilderna i lite beskäftiga kommentarer som jag gärna varit utan. Jag tolkar dem på mitt sätt med mina glasögon och älskar deras allvar. Gå dit om ni kan - god lunch eller fika är det också på Nationalmuseum.
Läs mer här om prerafaeliterna

2 kommentarer:

tarrant sa...

Ja, visst ser vackra M. ut som en prerafaelitisk madonna, även om hon själv påstår sig vara född i Älgens År.
Vad själva prerafaeliterna beträffar så är det ju en sällsam och spännande blandning av blyg sensualism och storartad kitsch. Har någon nånstans diskuterat gamla serien Prins Valiant i förhållande till prerafaeliterna??

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Det hoppas jag någon vill göra! Prins Valiant älskade jag att läsa för länge sen... Har tarrant sett utställningen undrar jag?