onsdag 22 juli 2015

Romanen Ensam i Berlin - min sommars viktigaste läsupplevelse


Ska jag rekommendera en enda roman till läsning i sommar blir det denna. Jag vill tipsa er om att läsa Ensam i Berlin. Den gör ont att läsa, det är tungt och sorgligt, den håller mig vaken och rädd,  men är ändå så på något sätt makalöst vacker och hoppfull.  

Året är 1940.
Otto och Anna är  ett strävsamt arbetarklasspar som får veta att deras ende son stupat i kriget De inleder  en modig kamp mot nazismen som ger deras tillvaro ny mening. Runtom i Berlin lägger de ut hundratals handtextade kort som manar till motstånd.
I två års tid pågår ansträngningar att hitta de skyldiga bakom lapparna och man kommer paret allt närmare.
Brutalt förtryck genomsyrar vardagen  i Berlin – varje möte, ord och handling måste vägas mot en paranoid nazistisk maktapparat. Men trots det brutala skräckväldet överlever ändå medmänsklighet och kärlek.

Ensam i Berlin är  en moralisk thriller, gripande och spännande
Berättelsen är baserad på Falladas egna erfarenheter under nazismen och skrevs på några få veckor hösten 1946. När den utkom hade författaren redan dött.
 Lind & Co ger ut  den första kompletta svenska utgåvan av denna otroliga roman. Jag läser den fylld av fasa över skräckväldet i Berlin, angiveriet, våldet, förnedringen, råheten. Men mitt i detta finns människor med mod att säga ifrån, människor med moral och där finns kärlek och motstånd.
Ska jag rekommendera en enda roman till läsning i sommar blir det denna.

Läs Ensam i Berlin. Den gör ont att läsa, det är tungt och sorgligt men ändå så på något sätt makalöst vackert och hoppfullt. Ett sådant motståndspar som Anna och Otto Quangel har jag nog aldrig mött och jag kommer sent att glömma dem. Aldrig har jag heller läst en så inträngande skildring av det fasansfulla livet i Berlin under nazismen och det förtryck alla levde under.

Hans Fallada– eller Rudolf Ditzen som var hans riktiga namn – föddes 1893. Hans liv var dramatiskt med inslag som dråp, förskingring, självmordsförsök, mentalsjukdom, alkohol- och narkotikamissbruk. Trots censur och politisk förföljelse valde Fallada att stanna i Tyskland under kriget.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Eva,
läs också "hur skall det gå för Pinnebergs" och "varg bland vargar" av Fallada. Den sistnämnda har vi just börjat läsa, gastkramande.
Viveka S

Pernilla sa...

Tack för tIpset! Jag var på väg att beställa den härom dagen. Nu får jag göra slag i saken. 😊

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Viveka: Var just inne på nätet idag för att beställa de två böckerna du skriver om. Tror jag börjar med Pinnebergs. Vilken fantastisk författare som jag inte alls kände till tidigare.

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Pernilla, ja gör slag i saken. En fantastisk roman! Jag är så tagen av den.

maggisvarldgmail.com sa...

En fantastisk roman som vi läste i min bokcirkel i våras! Den gjorde ett djupt intryck på oss alla. På sitt alldeles speciella språk och sätt att uttrycka sig levandegör Fallada den fruktansvärda verklighet som Anna och Otto lever i och deras mod och kamp att på något sätt ändå protestera manar verkligen till eftertanke…Du beskriver det hela så bra Eva och jag håller helt med dig om att detta är en bok som bör läsas. Vi har också i min bokcirkel läst "Hur skall det gå för Pinnebergs", där man får följa ett ungt pars kamp för överlevnad i ett allt hårdare klimat, där Fallada med små medel skildrar hur det nazistiska giftet smyger sig in i människors vardag.

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Pinnebergs står på listan nu Margareta. Så intressant med en bokcirkel som tar upp viktiga böcker och där man kan diskutera tillsammans. Det stora intresset för Fallada nu, när han beskriver hur nazismen smyger sig in, kanske påminner oss om hur rasistiska och främlingsfientliga tendenser nu normaliseras?

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Nu har vi köpt Pinnebergs och Varg bland vargar ....