fredag 8 april 2016

Viktigare städa upp än göra uppror? Inspirerande besök hos Gittan Jönsson


Gittan Jönssons fantastiska dammsugerskor som röjer i hela världen

Tycker du fortfarande att det är rätt att göra uppror?
Den frågan besvarar konstnären, feministen, serietecknaren Gittan Jönsson i programbladet till den stora härliga retrospektiva utställningen i Marabouparken, Sundbyberg med:  
Idag tycker jag det är viktigare att städa upp.

Vi har ett så trevligt sätt att umgås kära vännen Maria och jag. Vi äter lunch och upptäcker nya museer eller nya utställningar.
"Vi är många och vi kan, vi är många som vill"
 Igår var vi i Sundbyberg där den otroligt inspirerande utställningen om Gittan Jönssons livsverk pågår.
Vilken produktiv, radikal. inspirerande, feministisk konstnär hon är. Och vilken vandring i mitt eget liv det blev.
Det är bilder jag sett och gillat sedan sextio-sjuttiotalet som nu finns där, ibland visste jag inte ens att det var hon som gjort dem. Som omslaget till LP-skivan Sånger om kvinnor som jag fortfarande har kvar (1972). Och den klassiska Historieboken. Det är teckningar, målningar seristrippar.
Det är ilska och humor.
Politiskt och personligt.

Stora skeenden löper parallellt med små. Det är otroligt många kvinnor med dammsugare. Kolla den fantastiska lilla statyn med text på av Sonja Åkesson eller kvinnan på målningen i min blogg!
Dammsugerskan städar inte bara den lilla världen utan röjer i större sammanhang, river murar, skapar bättre miljö, öppnar för att göra livet bättre i konst- och omvärld.
(Förlåt att bilden jag tog blev lite sned - men se den i verkligheten!)
Åk dit! Ta god tid på er.
Gärna en vacker dag så ni efteråt kan promenera runt i den fina statyparken utanför själva museet.

3 kommentarer:

maggisvarldgmail.com sa...

Vad inspirerande du skriver! Har aldrig hört talas om Marabouparken så den ska givetvis få ett besök! Gittan Jönsson fanns med på en utställning på konstakademien för en tid sedan och jag blev jätteförtjust i hennes städande kvinnor! för det är nog så att det är kvinnorna som till slut får städa upp….på alla sätt.

Anna/notonmusic sa...

Vilka fantastiska porslinsfigurer! Är inte porslinsfigurtypen men en damsugarlady skulle jag definitivt kunna ha här hemma!

Evas blogg sa...

helt underbar staty. Vill ha!