https://www.instagram.com/evaswedenmark/

söndag 15 mars 2009

Bland de kreativa gräsrötterna spirar idéerna


Folkbildning är ett av de vackraste och mest innehållsrika begrepp vi har, i sin form nästan oöversättbart till många språk därför att själva idén inte finns.
En av mina favoritfolkbildare är Lotta Hellman, mångsidig journalist och teveproducent. Jag såg just ett program av henne, Innovatörerna, som fångade känslan i vilken förmåga och fantasi människor har - om de tillåts ge uttryck för det i rätt miljö. Det var första programmet i en serie. Här var det väverskor på ett företag som för första gången någonsin tillfrågades om vad den tunga, eldsäkra speciella väv de tillverkade varje dag skulle kunna användas till, företaget behövde utvecklas.
De var totalt ovana att bli lyssnade till, men visst hade de idéer: En eldsäker grill, man kunde göra en kompost av tyget, en vattensnål odlingsränna, en carport...Det var fantastiskt vilka idéer som fanns - när någon lyssnade. Det är så det borde vara. Lyssna till medarbetarna, lägg kraft på det - i dessa tider med sjuka bonusar i misslyckade företag till topparna borde man i stället lyssna till de kreativa gräsrötterna som så ofta kan och vet så mycket mer än vad de får ge uttryck för. Det ska bli spännande att följa Lottas program i TV8.

3 kommentarer:

Annika sa...

Utan folkbildning, vad finns då kvar? Ska försöka se Lottas program!

Anonym sa...

Lotta skriver, tänker, pratr folkbildning på bästa sätt tycker jag.
M.

Eva Swedenmark sa...

Lotta är själva urbilden för en folkbildare. Cirkelledare, pedagog,journalist ständigt med folkbildartänk i ögonen. Jag minns bland annat alla de utmärkta undersökande teveprogrammen hon gjorde – för Kalla fakta var det väl – i Tv.