https://www.instagram.com/evaswedenmark/

lördag 7 mars 2015

Tystnadens kultur kring vårt hemliga blod


Min kloka bloggkompis Annika Estassy, vi har följt varandra på bloggen i ganska många år nu, har skrivit ett starkt och tänkvärt blogginlägg om menorragi, väldigt kraftiga blödningar. Ärligt modigt.
Det kan tyckas att vi talat mycket om mens i år. Men det är fortfarande ett ämne som många än idag inte känner sig bekväma med att ta upp. Så låt oss prata mer om det.

Hennes inlägg väckte mina minnen av hur hemligt och otalbart det var med mens när jag var ung. Det känns som forntid nu när jag tänker på det.
Jag visste knappt vad det var när jag fick mens. Man talade bara så  i vaga termer om att ha ont i magen. Mamma gömde sina bindor. Jag gömde mina. Blodet kändes skamligt. Det var en tystnadens kultur som rådde kring detta som ändå skedde varje månad.
I min familj som annars var ganska öppen var det något tyst och hemligt.
Jag pratade bara med min mamma om det lite underförstått.

Och jag minns med fasa första gången jag i smyg skulle testa det som verkade vara en välsignelse jämfört med de klumpiga bindorna: En tampong. Men ingen förklarade för mig hur den skulle användas. Jag tryckte inte in den långt nog utan gick kring en dag med helvetes kval och en fruktansvärt skavande tampong.

Tänk om man då hade fått läsa en bok som Liv Strömquists  Kunskapens frukt, vilken befrielse det hade varit! Albumet innehåller bland annat den  40 sidor långa mens-serien Blood Mountain, som var utgångspunkt för Liv Strömquists omtalade Sommarprogram i P1.

4 kommentarer:

Anna/notonmusik sa...

Så var det verkligen Eva! Tyst och hemligt och pinsamt. Och visst är det underligt med tanke på att det handlar om något som alla tjejer har med jämna mellanrum SÅ stor del av livet! Kanske börjar det vända? Min dotter figurerar i sin blogg med en menskopp på huvudet! Bara det. En menskopp! Vem hade hört talas om nåt sånt i hennes ålder? Kika in om du är nyfiken och så håller vi tummarna för att det snart är lika naturligt att prata om mens som om väder och vind. För det ju lika vanligt förekommande! Kram :-)
http://fredrikapavinden.com/2014/october/om-menskoppen.html

Eva Swedenmark sa...

Din dotters fina blogg är ju ett underbart tecken i tiden på att vindarna vänt, Anna. Vilken härlig energi i hennes välskrivna blogg! Så kul med menskoppen och vad gulligt med hörnorna de hade dina barn!

KaosJenny sa...

Det är riktigt bra att tiderna förändras när det gäller kvinnogrejer och mens. Menskopp är bra. Kram

Eva Swedenmark sa...

Jenny, denna nya öppenhet gör mig så glad!