Mer om mig och skrivandet

lördag 28 mars 2009

Pippi! Hjälp oss! Varför har vi så svaga röster!


Barn och ungdomar värderas så lågt i vårt samhälle. Varje dag läser jag till exempel kulturbilagorna i mina två tidningar, DN och Svenskan. Så mycket recenseras varje dag, så många böcker, så otroligt många teaterföreställningar i synnerhet om de äger rum i Stockholm. Men det som engagerar så många, berör så många: barnlitteratur, böcker riktade till barn och ungdomar, verkligen lästa och älskade av så många, de förpassas till en sida, möjligtvis ett uppslag, EN ENDA gång i veckan. Några enstaka recensioner, någon artikel, någon intervju. Jag kastar mig över DN på tisdag och Svenskan på måndag, svältfödd på att läsa det jag vill läsa om. En enda dag i veckan. De har motorbilagor varje vecka, sjukt mycket sport, feta bostadsbilagor, ekonomibilaga varje dag. Ja kulturbilaga också. Men barn de är ju inte lönsamma, tycker man, eller varför skriver tidningarna inte? Intresset är ju enormt.
Jag kräver härmed att åtminstone VARJE DAG läsa ETT UPPSLAG bra bevakad barnkultur i tidningarna. Den tidning som inför detta skall jag älska. Jag vet hur de sliter för att få utrymme, de som skriver om barn och böcker. Varför har vi så svaga röster vi som slåss för och älskar litteratur för barn och ungdom? Pippi, hjälp oss!

7 kommentarer:

  1. Det här är så otroligt tråkigt! Barn ÄR lönsamma, de ÄR en bra affär, så varför kan man inte satsa mer på barnkultur.
    Jag försöker uppmuntra mina barn att läsa mycket eftersom det ger så otroligt mycket i form av språkkunskap och fritt tänkande.
    Man måste verkligen leta och leta för att hitta vilka nyutgivna barnböcker det finns. Bästa sättet för mig att hitta dem är när jag och barnen är på biblioteket en till två gånger i veckan. Där finns en otroligt engagerad barnboksbibliotekarie som är uppdaterad (och så får man leta vidare själv i barn- och ungdomsbokstidningen för att se vad som kommer ut).
    Är det så tråkigt och dåligt betalt att recensera barnboksböcker? Eller förstår inte vuxna böckerna så de inte går att recensera? Något måste det ju vara, för barn ÄR en bra affär!

    Kram
    /Ango

    SvaraRadera
  2. Hej Ango! Jag tror de som skriver om barnböcker älskar att göra det - de är kunniga och engagerade men de som har på makten över pengarna på tidningarna verkar inte tycka att barn är viktiga. Varför har DN varje vecka en motorbilaga som t ex jag kastar direkt men inte en barnkulturbilaga? Svara på det - kära DN!
    Barnboksbibliotekarierna gör en enorm insats - vilken tur att de finns och att vi har bibliotek med fria lån.
    Men media sviker!De som borde skriva, informera, debattera, berätta om vad som finns.

    SvaraRadera
  3. Kan inte annat än instämma. Att investera i våra barn är den mest lönsamma investeringen av dem alla!

    SvaraRadera
  4. Ja, men nu riskerar mycket bra barnverksamhet på biblioteken att försvinna & försämras. Biblioteken drar in på tjänster för att satsa på nya delvis obemannade bibliotek och som i Stockholm där man slagit sönder de engagerade bibliotekariernas hela verksamhet. Bibliotekarier som engagerat fanns på många bibliotek, som lärde känna barnen och klasser och kunnigt kunde plocka fram böcker som de förstått passade just dessa barn. Nu tvingas bibliotekarierna att hoppa mellan minst tre bibliotek på ett rullande schema, många av dem mår jättedåligt, känner inget engagemang eller möjlighet att göra ett bra och kunnigt jobb, och då är det inte bara de som blir lidande utan också besökarna och särskilt barnen tror jag.
    Det är en enorm förändring & försämring som bara klubbats igenom nästan i det tysta i höstas!

    SvaraRadera
  5. Hemskt Maria! Och det är ju verkligen något som radikala politiker borde driva opinion om och debattera!

    SvaraRadera
  6. Eller hur! Kerstin

    SvaraRadera
  7. hhhhhhhhh oj vad skrev jag

    SvaraRadera