Här kommer mitt lilla egotrippade tips om femtiotalet med massor av info om kultur, livsstil, kläder, studier, politik, ja om livet på femtiotalet helt enkelt.
Egentligen skulle jag skriva en historiebok om ABF åt ABF. Det lät tråkigt. Inte kan man skriva om folkbildning utan att sätta in den i ett tidsperspektiv. De tidigare ABF-historieböckerna var mest en lång uppräkning av vilka gubbar som haft förtroendeuppdrag. Så med liv och lust gjorde jag Folkbildningens femtiotal. ABF finns med som den röda tråden men i övrigt innehåller boken massor av bildmaterial och text om femtiotalet. Vi blev nominerade till Publishingpriset för den.
Jag tyckte min idé med decennieböcker där folkbildningen var en röd tråd var så bra. Min tanke var att de skulle komma ut en om året fram till ABF hundraårsjubileum 2012. Lottie Hallqvist, en av Sveriges bästa lay-outare, och jag funderade länge över formen. Massor av bilder, typiska bilder av femtiotalsdesign /tyger, Stig Lindberg, Stringhylla..../ har vi med. Jag blev nöjd med den boken, sen försvann jag från ABF. In i min egen författarvärld.Jag vet att sextiotalsboken kommit, den gjorde Karin Englund och den blev fin. Men hur gick det med sjuttiotalsboken, åttiotalsboken, nittiotalsboken... jag vet inte. Fortsätter de att förverkliga min gamla idé? Hör aldrig ett ljud från min gamla arbetsplats om det. Kanske släppte de grundidén och gjorde något mer ABF-igt?
Men femtiotalsboken är jag nöjd med.
Vad produktiv du är när det gäller böcker Eva. Ser ut att vara en riktigt fin bok. Jag älskar böcker, att tänka på böcker jag vill skriva, men min mesta tid går åt till att jobba, än så länge. Verkar så roligt dina projekt med andra, när ni skriver böcker tillsammans också.
SvaraRaderaLite ,maniskt aktiv kanske, Jane. Men jag blev som besatt när jag äntligen började förverkliga drömmen att skriva böcker. Jag hade ju inte alls tid, som man säger, i början, heltidsjobb, tre barn, vansinnigt äktenskap, men jag bara tog mig tid för att det var så viktigt.
SvaraRaderaVilken bredd. Och vilket drömämne. Både folkbildning och 50-talet. Boken inbjuder verkligen till läsning.
SvaraRaderaDen blev verkligen fin. Jag har inte heller hört mer om uppföljarna, det vore ju trist om de släpper hela idén nu.
SvaraRaderaSom du säger Eva: Folkbildning och femtiotal!
SvaraRaderaMaria: Ja, vi hade en så fin vision, Elsie, Karin och jag och Lottie om hur böckerna skulle ha en specialutformad låda att stå i och hur vi skulle följa upp tankarna med kultur, politik och design i det omgivande samhället och så Abf i det hela... och en massa kringaktiviteter... Men Karins sextiotalsbok blev fin. Sen när jag försvann och Elsie försvann var det kanske inte någon som var intresserad.