Om jag har en kulinarisk husgudinna - ja då är det Anna Bergenström.
Min guru i köket.
Jag har följt henne sedan hon var en sådan utomordentlig matredaktör på Dagens nyheter.
Sedan började böckerna komma, ofta gjorda tillsammans med hennes dotter Fanny som tar de vackra bilderna.
Texterna är ren och skär folkbildning. Dessutom alltid pålitliga. Dessutom förnyar sig författarduon alltid.
Jag har många kokböcker av henne stående på hedershyllan i köket, många favoritrecept från hennes böcker. Min boeuf bourguignon, Pavlovan hon förde in i mitt liv ... Jag kan fortsätta länge.
Igår lagade jag hennes lammfärsgryta när vi hade juntaträff. Och fantastiska ugnsbakade oliver. Ur den senaste boken Det nya enkla - maten vi vill laga och äta
Allt är gott, enkelt, allt känns nyttigt och gör alltid succé.
Ska jag vara ärlig är jag så trött på att laga mat. Utom då när jag ordnar fester och middagar hemma vilket jag älskar att göra. Är jag ensam steker jag ungefär ett ägg i kokosfett, äter lite yoghurt.
Men till kalas - där är det Anna Bergenström som gäller och har ni inte läst och testat hennes kokböcker säger jag bara: GÖR DET!!! Ni ångrar er aldrig.
2 kommentarer:
Följde troget Annas matsidor i DN då det begav sig och där hittade jag ett av mina favoritrecept på Medelhavsfisk!
Sedan blev det hennes böcker och en gång kom hon in i min bokhandel (jag visste inte först att det var hon) och när vi började prata så berättade hon förstås vem hon var. Hon och dottern hade just kommit ut med en ny bok så någon månad efter kom de till min bokhandel och gjorde succé både med sitt bildband och sina inspirerande matberättelser! En trogen vän i köket!
Så synd att jag missade den gången i din bokhandel.
Hon är suverän, och hon fortsätter hela tiden att utvecklas! Vilken fröjd att följa henne.
Skicka en kommentar