tisdag 2 februari 2010

Bekämpa latheten - välj i alla fall själv om du vill slappa

Jag måste träna för att orka men ibland orkar jag inte träna. Yngsta dottern spände ögonen i mig i söndags och sa: "Bekämpa latheten."
Hon är klok. Hon menade att om jag vill vara lat och slappa så ska det vara ett aktivt val, det ska inte vara att ge upp, sjunka ner, falla ihop, pressad av yttre omständigheter. Det ska vara som när vi valde igår att göra en härlig kopp het choklad och bara krypa ihop bland kuddarna för att läsa i stället för att slötitta på ett program vi inte ens valt.
Så nu ska jag göra det aktiva valet att väcka E, vi ska gå ner till gymmet och arbeta ett litet tag,  det har vi valt denna morgon. Sen ska vi gå upp och äta en härlig frukost.
Sen har jag  tyvärr inget val. Hon åker till Paris, igen och jag får längta efter henne, igen.

8 kommentarer:

Maria Björkman sa...

Jag vet, vet, VET exakt vad du pratar om. Tänkte själv göra ett inlägg på min blogg i dag om bland annat just detta. Man bör alltid se till att göra aktiva val, annars är det lätt att falla in i offerrollen!

Kim M Kimselius sa...

Tyckte mycket om det här inlägget. Bra med aktiva val, antingen det gäller att lata sig eller att träna.
Du får åka och hälsa på dottern i Paris, där har de väl inte lika mycket snö som här, eller? "Möt våren i Paris" brukar man säga. Vi åkte till Paris i april ett år, researchresa för min bok "Giljotinen". Vi lämnade ett +24 gradigt varmt och soligt Sverige och anlände till Paris. +10 grader och regn. Sista dagen kom solen till Paris, då åkte vi hem till kylan och regnet som nu nått Sverige... Ändå älskar jag Paris och dina blogginlägg.
Kramisar Kim

Sofie B-C sa...

Du har så rätt i det där med valet. Det kändes riktigt inspirerande! Att se "icke motionerande" som ett val och stå för det käns mycket sundare än att gå runt och gräma sig. Vettigt att sätta gränsen vid den där typen av "slöande" som inte ens ger vila.

Tyckte även om ditt inlägg om att (inte) "sälja sig själv". Jag har just gått och tänkt på hur mycket jag tycker om vår lilla blogggrupp för att vi faktiskt är intresserade av varandra, vill lyssna och inte bara höras! Jag tror ingen av oss är vidare bra på att sälja oss själva. Och tur är väl det egentligen!

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Maria! Välkommen hem igen till vardag och val!

Kim, kram tillbaka! Jovisst måste jag åka iväg till Paris. Det är allt ett val jag bör göra.

Sofie! Ja vet du vad jag blev riktigt uppiggad själv när Ellen och jag pratade om det. Slöande bara sådär tar min energi.
Och jag inser och accepterar att mitt val i livet inte är att sälja, jag var dålig på det redan på tidningen, det var den del jag ogillade. Jag gillar att "skapa varan" - inte att prata för den. Och jag håller med dig, vänskapsbanden på bloggen är så viktiga. Nu är jag väldigt nyfiken på om du är klar med er bok - men jag får titta in på din blogg och se.

Annika Estassy sa...

Det är nog dags för mig att inse att jag gjort ett aktivt val att inte träna och stå för det istället för att säga att jag ska och sedan inte göra... :)

Jenny L sa...

Tack för detta inlägg Eva (och Ellen). I dag bekämpar jag latheten och går till gymmet efter jobbet trots deppighet, trötthet och brist på inspiration. Förhoppningsvis känner jag mig gladare, piggare och mer inspirerad efteråt.
Kram!

Ps. Ellen kommer snart tillbaka. Om inte annat så finns hon ju i världens bästa stad.

Ps. 2 Det finns något fint över människor som inte kan sälja sig själva. Är det inte det som kallas för integritet?

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Annika! Javisst känns det bättre. Alla måsten tynger en, bättre att välja bort och sen välja till!

Tack Jenny! Låter som ett bra val.
Jo Ellen ska vara tre månader nu som praktikant på UNESCO, sen kommer hon, kanske jag åker dit i maj!
Det är bra att du tröstar mig, men ibland vill jag kunna dela mig i två, först skriva böckerna och sen glatt sälja dem! Men det går inte.

Kim M Kimselius sa...

Tycker om ditt ps.2
Kramisar Kim