Stockholm Noir

Förfärande är var  Ängel är en svart hämndthriller, skriven tillsammans med Johan Eneroth


Så här skrev en entusiastisk lektör:
"Sträckläste ängelboken igår, det gick inte att sluta. Första halvan med hämnden är helt sublim både vad beträffar komposition och språk.  Också andra halvan är riktigt bra genomförd, särskilt Vietnambiten.

Men det som ger det viktigaste bidraget till bouqueten är alla smådetaljer och sidospår, som är så knapphändigt och poetiskt berättade. Små insprängda noveller och perspektivbyten, människoöden som virvlar förbi kalejdoskopiskt och ger en sån rik samtidsbild. Mera i en realismtradition typ Balzac. Det är fin messiasvarning på Elise, jag ser grundstoryn som att hon inte bara ställer orättvisor till rätta utan försätter dem hon träffar på i förvandling. Den andra ovanliga grundvalen är det extremt bra språket, med en flexibel och oberäknelig meningsbyggnad full av komplikationer, och en tonfallskänslighet som fungerar som scenografi rättigenom.

Jag förstår ju att författarsamarbetet är komplicerat, men det här är så bra att det kommer att ge nån form av oväntad framgång, typ att Tarantino ringer upp.
De plötsligt uppdykande actionscenerna är anmärkningsvärt bra." Finns även som e-bok

Förfärande ängel griper tag i läsaren och släpper inte taget förrän efter 400 täta sidor, som innehåller sofistikerade hämndaktioner och en spännande jakt där det inte alltid är givet vem som är den jagade och vem som jagar.
Huvudpersonen är en kvinnlig hämnerska i storstadsmiljö. Via henne möter läsaren den inneboende ilskan, aggressiviteten, känslorna, kärleken. Det gripande och det förfärande. Det hårdkokt bisarra och det lena, mjuka, drömlika. Hon gör mot andra det hon fruktar mest själv - att bli uthängd. Den är en sluttande väg av hämnd där varken hon eller någon annan vet var det skall sluta. Vad finner hon vid vägs ände?  

 Boktipset har intervjuat Eva Swedenmark  och Johan Eneroth om hur det är att skriva en bok tillsammans och hur bokidén kom till. 

Vilka är ni, Eva Swedenmark och Johan Eneroth?
Eva: Jag har arbetat som journalist men är sedan åtta år tillbaka författare på heltid. Vad jag skrivit kan man se på min profil här på Boktipset. Jag bor tillsammans med min yngsta dotter på söder i Stockholm och på en ö i skärgården på somrarna.  När jag inte skriver reser jag gärna. Helst till Vietnam.
Johan: Jag har väntat på min musa som äntligen uppenbarade sig. Skrivande har varit en källa till ro och kontemplation utan annan mottagare än mig själv. Tills nu. Valde en bana som civilekonom och har verkat inom olika områden och länder, främst som företagskonsult. Två barn. Bosatt på Värmdö i Stockholms skärgård.
Ni har skrivit Förfärande är var ängel tillsammans, stämmer det att ni träffades av en slump på Moderna museets kafé? Hur gick mötet till?
Eva satt ensam vid ett bord med ett glas vin, Johan frågade om han fick slå sig ner. Vi började tala och kunde inte sluta. Vi hade många gemensamma drömmar och var på samma galna våglängd. Sådant händer inte så ofta.
Hur fick ni idén till Förfärande är var ängel?
Snabba cash var spännande, vi läste den samtidigt men irriterade oss på att kvinnorna var så passiva, de var systrar och offer. Mer som en lek började vi fundera på hur det skulle vara om vi vände på rollerna. Om vi skulle skriva om en kvinna som blivit riktigt förbannad och inte ville finna sig… Vi tänkte en del på Modesty Blaise och såg framför oss en yngre kvinna med inre drivkraft och en ibland förfärande moralisk kompass.
Hur gjorde ni rent praktiskt när ni skrev boken tillsammans?
Först pratade vi mycket och länge, funderade tillsammans kring handling och personer. Sedan satt vi var och en för sig och skrev och mailade till varandra. Det var en intensiv skrivperiod och det var spännande varje dag att öppna mail och se vilka nya raffinerade hämndmetoder Elise skulle utsätta sina offer för. Hela alstret hade en grundstruktur från början som vi lyckades hålla oss till.

Inga kommentarer: