https://www.instagram.com/evaswedenmark/

tisdag 10 mars 2009

Bokprovning -2008 års böcker för barn och ungdom

1821 barn- och ungdomsböcker utkom i Sverige 2008 och det innebär att barn- och ungdomsboksutgivningen fortsätter att öka. 2007 utgavs 1680 barn- och ungdomsböcker. Faktaböcker, kapitelböcker och serier står för den största ökningen medan mellanålders och ungdomsböcker minskar i antal.

Jag sitter här och skäms lite. Just nu hade jag lovat mig själv att vara på Svenska barnboksinstitutet och lyssna på tendenser inom utgivningen av barn och ungdomsböcker. I stället sitter jag här i varma innekläderna vilket innebär randig Marimekko och tjocka tibetanska ullsockar och ser ut. Det är snöns fel, igår var gatorna torra och fina när jag gick från yogan och Pho-soppan på Nem nem. När jag vaknade hade vidrig slabbsnö täckt gatorna, jag vill inte gå ut! Tur att jag har min dator, kunskapskällan.
Här finns fakta om barn och ungdomsböcker 2008 www.sbi.kb.se

Med rubriken ”Familj, moral – svåra val” försöker årets Bokprovning fånga några drag i 2008 års utgivning. Moraliska dilemman, komplicerade valsituationer och diskussioner kring lögn och sanning är teman som kommer igen. Huvudpersonerna fattar ödesdigra beslut med livsavgörande konsekvenser. Grupptryck, individens ansvar, civilkurage, moral och förändringar är ord som sammanfattar stora delar av utgivningen.
Barn- och ungdomslitteraturen verkar bli mindre konservativ vad gäller synen på familj.

I 2008 års böcker går man gärna på picknick i naturen.
Miljö och klimatförändringar har en central plats i utgivningen liksom rymden, superhjältar och dinosaurier.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ibland måste man inte gå ut. Du fick ju tydligen mycket info på nätet, tack för att du förmedlade den. Mia

Eva Swedenmark sa...

Mia, jag saknade mötet med andra barnboksentusiaster, men så blir det ibland. Det är i alla fall spännande med den årliga bokprovningen.