https://www.instagram.com/evaswedenmark/

måndag 23 april 2012

Skamligt att det inte finns ett Babel för Barnböcker

Ett Babel för barn- och ungdomslitteratur borde vara en självklarhet! Men är det inte. Skamligt tycker jag!
Idag är det Världsboksdagen. Då firar vi boken och läsandet.
Jag såg Marianne von Baumgarten som i TV4 - med den smittande entusiasm hon alltid har - pläderar för att man ska läsa för sina barn. Högläsning är viktigt, kan inte ersättas av att man lånar ut iPaden med en inläst saga till sitt lilla barn. 
Jag älskar att läsa med Milton så som jag tidigare läste med  mina barn. Det är underbart att läsa tillsammans. Åh alla bra böcker vi läste: Momo eller kampen om tiden, Det blåser på Månen, Bilbo...
Men i TV och radio och tidningar är det så sällan man tar upp barn- och ungdomsböcker! Det skrivs och pratas så lite, rapporteringen är inte nyfiken, alla rapporterar ganska slentrianmässigt om samma böcker fast det finns så många!

31 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Ja, det är jätteviktigt. Det bästa som finns. Både för oss som läser och för dem som lyssnar. Har så fina minnen av både A och S som lyssnade så intensivt att de kunde texten utantill. Sen låtsades de att de hade lärt sig läsa inför imponerade mor- och farföräldrar.

Annica sa...

Ja varför finns inte det?
Jag läser fortfarande för tre av mina barn, trots att de kan läsa själv, men de tycker att den stunden är för mysig att ta bort. Ibland läser något av barnen högt för oss andra, vilket de även tycker är skoj och det gör gott i deras läsande, men de tycker bäst om när jag läser för dom. Vill gärna att detta är något som de vill fortsätta med länge länge till!

Anonym sa...

Ja, du läste väl i DN i dag vad viktigt det är med högläsning för barn! Bra idé med ungdomsbabel. /Elin

Erika sa...

Jag håller med dig Eva. Det är roligt att följa hur barnens intresse för böcker växer. Vi har läst för dem sedan de var små, de kvällar vi inte orkar läser de nu för varandra eller lyssnar på saga! Ibland läser jag för tjejerna om eftermiddagen, då jag är piggare!
Nu skriver jag uppsats om ungdomsböcker från 1961 - det är intressant också att följa debatt om s.k. serie- och flickböcker! Dessa böcker har ju heller knappast recenserats, de har bevarats och lästs av samlare och fans! Roligt. Det verkar som en viss upprättelse har kommit i alla fall.
Gärna Babel för barn och ungdomslitteratur! För en sak är också viktig att komma ihåg: att lära sig läsa är också att lära sig teknik, en kunskap som kräver övning i många, många timmar. Läskunnighet är trots allt svår att klara sig utan i dagens samhälle. Tänker på det ibland när sportaktiviteter premieras till max - sport/rörelse är viktigt, men det är också hjärngympa.

Evas Värld sa...

Erika,jag håller med dig av hela mitt hjärta.Och jag tror verkligen på att läsa högt för varandra i en familj, stämningen blir så förtätad och jag tycker att det är fint om också barnen läser högt och de vuxna lyssnar, man turas om. Din uppsats blir jag så nyfiken på!

Evas Värld sa...

Eva Granne, jag kan verkligen se dig läsa för dina barn och njuta av det!
jag är så lycklig att jag nu får börja om med Milton. Han har en egen bokhylla hos mig.

Evas Värld sa...

Annica,ja vilken lycka det är att läsa tillsammans. Vi hade som tradition att ha läsa-högt-stunder på landet på sommaren även när barnen var ganska stora. Det är något ursprungligt att läsa högt tillsammans, gärna vid en eld:)

Evas Värld sa...

Elin! Ja vi kämpar för ett Babel för barn och ungdomslitteratur, inte bara ett enda program utan ett som går regelbundet - jag skulle älska att se det!

Trillingnöten sa...

Jag älskar högläsning!! Min dotters favoritsysselsättning är just att läsa, ända sedan hon var några månader gammal :)

Anonym sa...

Väldigt kul idé med Babel för barn- och ungdomslitteratur.
Eller åtminstone mer av det integrerat i nuvarande babel.

boeuf

Cecilia N sa...

Absolut ett barn-babel!

I väntan på det får någon fiffig typ börja podcasta ett sånt program och lägga ut på nätet med länkar på alla föräldraforum och gärna från bibliotekshemsidorna.

(Vad hette det där lilla programmet där de flög iväg i resvsäskan i det tecknade introt? Och ninaninaninana med nyckelknippsackompanjemanget? Har de försvunnit?)

Kim M. Kimselius sa...

JA! Mycket bra idé! Ett Barn-Babel för barn och ungdomsböcker. Det är perfekt! Barnen läser allt mindre böcker och som du säger, de böcker som recenseras är samma böcker genomgående i alla medier. Likriktning när den är som sämst!
Kram Kim

Lyrans Noblesser sa...

Babel för barn- och ungdomslitteratur vore fantastiskt!

Maria Moln sa...

Måste berätta att eleverna på högstadiet tycker mycket om när jag läser högt. Det blir alldeles stilla i klassrummet och all uppmärksamhet riktas mot texten. De kan slappna av och bara lyssna samtidigt som de skapar bilder, alldeles egna och alltid olika, i sina huvuden. Det känns viktigt och nästan högtidligt ibland. Jag tror att unga människor idag behöver vila från det ständiga bildflödet som möter dem hela tiden på tv, spel och web. Så blir det underbara diskussioner om deras tankar efteråt.

Evas Värld sa...

Trillingnöt, jag tror det betyder så mycket för barn med den närhet som uppstår när man sitter där med en bok, tätt intill varandra och läser högt.

Evas Värld sa...

Eller hur boeuf! Men det ska vara ett alldeles eget BarnBabel, jag är så trött på att barn och ungdomslitteratur ska skuffas undan till små hörn i tidningar, radio och teve, finnas som på nåder!

Evas Värld sa...

Cecilia, tänker du på Stefan Mählqvists tips om bra böcker kanske?
Jag är så glad öcer gensvaret på taken om ett Barn-Babel!

Evas Värld sa...

Kim!! Visst blir man trött på likriktningen, på hur smalt och snålt barn- och ungdomslitteratur recenseras!!

Evas Värld sa...

Lyran! Då använder vi våra bloggar till att propagera för det :)

Kim M. Kimselius sa...

Ja det blir man verkligen!

Evas Värld sa...

Maria Moln, vad fint att höra dig berätta om hur viktigt och fint det är med högläsning i en klass. Jag tycker också att det fungerar bra, i en stökig klass uppstår en slags koncentrerad gemensam tystnad och uppmärksamhet som är så speciell.

Anneli sa...

Det är så mysigt att läsa med barnen och Babel för barn är verkligen en toppenidé.

Evas Värld sa...

BarnBabel måste det ju bara bli, Anneli. Och inte bara vid juletid som är den enda tid då media tar upp barn- och ungdomsböcker för att de vet att då köper de vuxna barn- och ungdomsböcker.... Dåligt tycker jag!

Enn Kokk sa...

Jag och min hustru turades om att läsa varje kväll för våra barn ända tills de övergick till att läsa själva i sängen. Vi skaffade undan för undan alla nya barnböcke värda att ha, också barnboksklassikerna i nyutgåvor. Eftersom vi har barn i ganska olika åldrar, har jag på det här sättet läst många av böckerna många gånger - barn gillar ju dessutom att höra favoriter om och om igen.

Naturligtvis var vi föräldrar trötta ibland, men lässtunden med barnen var ett måste! Två av våra barn upplevde en gång att deras mamma själv somnade under sagoläsningen men sen vaknade (?) till igen och fortsatte läsningen med "Kamrater, mötesdeltagare!".

Evas Värld sa...

Enn! Vilken söt historia. De små "kamraterna mötesdeltagarna" kan vara lyckliga över att ha haft sådana läsglada föräldrar.

Pia Johansson sa...

Schysst programidé!

Cecilia N sa...

Jo, det programmet var det. Han hade en bullig regnbågssoffa.

Klimakteriehäxan sa...

Håller med, av hela mitt hjärta!
http://www.klimakteriehaxan.blogspot.se/2012/04/bockernas-dag.html

Evas Värld sa...

Pia! Jag har tipsat Babel, hoppas de nappar!

Evas Värld sa...

Cecilia, jag hamnade bredvid honom på en middag, det var en lätt overklig känsla. Han är så förknippad med programmet, men jag läste även några av hans barnböcker för mina barn.

Evas Värld sa...

Klimakteriehäxan! Då håller vi tummarna för ett gediget program om barn- och ungdomslitteratur!