https://www.instagram.com/evaswedenmark/

måndag 16 mars 2009

Kramar i stället för skamvrå, kräver upprörda pedagoger - Men Jan Björklund lyssnar inte

Johan Croneman, vass kolumnist i DN, sågar Jan Caligula Björklund jäms med fotknölarna i en krönika. "Det var länge sen man såg en så arrogant och ointresserad politiker" JB hånade, felciterade de engagerade pedagogerna bakom skoluppropet, läs det här där 8000 lärare och pedagoger uttrycker sin oro över regeringens nygamla skolpolitik.
Läs mer om skoluppropet i Aftonbladet idag: "Stoppa Nanny-metoder, Tusentals pedagoger i upprop på nätet."
Jag minns med fasa min tid i skolan på femtiotalet, hur magister A kastade busiga pojkar in i väggen, friskt utdelade örfilar, hur rädd man var, så helt utan makt. Det var en gammeldags auktoritär skola med rabblande av utantillläxor. Enhetsskolan kom med friska pedagogiska grepp - jag var glad för det men på gymnasiet mötte jag den auktoritära skolan igen.
"Barnen uppfostras i betygshets istället för kunskapstörst. Men bestraffningar som kvarsittning och andra disciplinåtgärder ökar inte barnens arbetslust," säger uppropet som nu har 8700 undertecknare. Men Björklund väljer att vifta bort och inte lyssna. Lyssna är inte hans bästa gren, som Johan Croneman träffande skriver.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Precis! han verkar inte ens tro att det här är viktigt att diskutera. Som att han vet mer än alla de pedagoger som skrivit under. Mkt märkligt.

Eva Swedenmark sa...

Det är svårt att inte minnas de radioprogram som sändes förra året och som lämnade Jan Björklund naken som i sagan om kejsaren, av allt hans vidlyftiga prat om flumskolan, hans hänvisande till utredningar - fanns det när fakta granskades nästan ingenting kvar. Någon som har en länk till de programmen?

Annika sa...

Den svenska skolan mår inte så bra alla gånger, varken elever eller lärare trivs och kunskapsnivån borde vara högre(jag generaliserar lite). Så något måste göras. Men hårdare tag när det gäller en verksamhet som bygger på motivation och lust låter inte som rätt väg i mina öron...

Anonym sa...

varså god - länken till radioprogrammen med Kejsaren-är naken-Björklund


http://ungvanster.blogspot.com/2008/08/bjrklund-avkldd-i-p1.html

Eva Swedenmark sa...

Tack! Hoppas det funkar med denna länk, jag har inte testat. Lyssna om ni hinner - väldigt bra program!

Anders E sa...

http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?ProgramId=3238&Artikel=2275773

Ellen Swedenmark sa...

usch! vad glad jag är just nu att jag inte är i sverige och behöver stå ut med den vidriga alliansen. Jag orkar inte mer!!!!!!!

Eva Swedenmark sa...

Tack snälla för länkar!
Ellen snutt - det väcker lite kamplust också! Kram

Maria Herngren sa...

Jag undrar varför han egentligen, innerst inne, tror på hårdare tag? Har han någonsin själv lärt sig något på det viset? Känner han någon som lärt sig något väsentligt på det viset?
När vi gick i samma gymnasieklass så tror jag att han liksom jag och de flesta andra i vår klass tyckte att vi verkligen lärde oss något när vi hade en lärare som brann för sitt ämne och när vi fick stort utrymme att själva forma våra lektioner, som på naturkunskapen inför folkomröstningen i kärnkraft till exempel. Absolut inte när vi hade en hemsk disciplinärlärare a la gamla stammen och Jan liksom vi andra i klassen kämpade för att slippa henne och lyckades.
Det är klar vill man ha hårdtuktade bonsaibarn så kanske disciplin är bra.
Men om man som jag tycker bäst om träd som får växa mer fritt, liksom barn, men med stöd för sin unika egenart och bistånd att få växa av lust ... ja då blir det inte bara en liten krukväxt till barn att visa upp hemma i fönstret.
LUSTEN att LÄRA!!! Det är den man måste ge varje barn i skolan. Det är skolans enda och stora uppgiften att hålla den lustlågan vid liv - inte att kväsa den!