https://www.instagram.com/evaswedenmark/

torsdag 5 mars 2009

Usch-kapitalisten Sunken avklädd!

Min bror Peter var en av Sveriges mest lästa och citerade ledarskribenter trots att han skrev för den lilla tidningen LT i Östersund. Men hans radikala frispråkighet passade inte den nye ägaren riskkapitalisten Sundqvist, Peter sparkades på ett synnerligen oschysst och otrevligt sätt av denne man som köpte LT för att /tror jag/ komma över det centralt placerade huset. År efter år gjorde denne uschkapitalist märkliga affärer. Nu har hans metoder avslöjats, hans lånevansinne har fått Carnegie på fall. Men i artikel efter artikel har de stora tidningarna DN och Svenskan framställt Sunken som bygdens snälle son, i porträtt efter porträtt har han hyllats, en annan företagare har citerats han som sa att S. är "för snäll" - snäll - jo jag tackar!

Jag vill uppmana alla att läsa min brors debattinlägg på DN debatt idag. "Låt inte Maths O Sundqvist lura er". Peter är en så verkligt snäll person i motsats till Sunken. Peter har blivit absolut vidrigt behandlad men ändå inte sagt mycket, jag är glad att han nu tar bladet från munnen och berättar om hur Sundqvist använder PR-byråer för att upprätta sitt skamfilade anseende, "Den enkle helyllesonen är egentligen en girig elitkapitalist", skriver Peter.
I DN häromdagen kom äntligen ett bra avslöjande och kommentar om denna sk affärsmans metoder. Det var Pia Hedelius som skrev en utmärkt analys i DN:s ekonomidel, med rubriken Att bränna lånade pengar är ingen konst: ”Maths O Sundqvists beteende de senaste åren kännetecknar inte någon som helst entreprenörsanda. Han har istället gått på som en shopaholic. Att bränna lånade pengar är ingen svår konst. Men att kalla det för entreprenörsanda var något nytt.”


4 kommentarer:

Maria Herngren sa...

Den ska jag kasta mig över och läsa! Jag har hela tiden förvånat mig över medias devota hållning till Sundquist den senaste tiden. "Han var ju så snäll" eller "för snäll", används ibland så märkligt om vissa män som begår brott (antingen sådana här ekonomiska eller hemska våldshandlingar), vilket jag aldrig stött på om kvinnor. De ursäktas inte alls på samma vis. Och att använda ordet snäll så är verkligen att förstöra och urholka det ordet, göra det just så som Einhorn i sin bok visade att det inte ska vara. Snäll är att vara schysst, att vara modig, att ställa upp för andra, men också alltid ifrågasätta orättvisor, precis som Peter under många år visade så tydligt i LT tills han blev utkastad därifrån på ett allt annat än snällt sätt.

Anonym sa...

Det är smärtsamt för ekonomijournalister att erkänna att de har blivit bortkollrade (igen). Det var samma visa efter Refaat. Sunken saknar den hatt som i Refaats fall skyndade på skygglapparnas fall.

Annika sa...

Har läst båda artiklarna men hade ingen aning om att den ena var skriven av din bror. Förstår att du är upprörd och det är mycket bra att det blir en motdebatt. Samma sak hände inom min gamla bransch där kulturjournalisterna konsekvent vägrade att kritiskt granska en av sina gullegrisar. Det var först när en student vid Handels skrev en uppsats om ärendet som "sanningen" kom fram. Din bror ska ha kred för att han trotsar sin inbyggda snällhet och sticker ut hakan. Bra gjort!

Anonym sa...

ja herregud vad det gullats med denna kapitalist som satt sprätt på pengar på det sjukaste sätt. storhetsvansinne så det skvätter! pinsamt med alla som kommer till hans försvar. heder åt dem som ser igenom det här.