https://www.instagram.com/evaswedenmark/

lördag 7 november 2009

Ritade ni också aftonklänningar till era pappersdockor när ni var små?


Ritade ni pappersdockor när ni var små? Det gjorde jag. Vackra dockor som jag klippte ut, ibland fanns de i Allers. Sedan ritade jag kläder till. Inga vardagskläder, mest vackra festklänningar. Kom att tänka på det idag när jag hämtade ut en lång vacker chiffongklänning från skräddaren. Urringad med smala axelband. Jag vet verkligen inte när jag ska ha den, men åh vad jag älskar den. Den bara rann över mig och jag kände mig så fin i denna långa härliga chiffongklänning. En svart sidenklänning har jag gjort också, med volanger, inte min vanliga stil kanske? En helt ny volangig chiffongig Eva kommer hem. Eller?
Men nej, jag har ju mina vanliga svarta sidenbyxor och svarta blusar så klart. Och skjortor kopierade från fina designern. Jag är nu totalt pank, men okej. Min garderob är mitt kapital.


Hur går det till, frågade Jane på facebook. Jo, det finns många hundra skräddarbutiker i Hoi An: "Pli, come in my shop" ropar affärsägarna ivrigt. När man kommer in kan de kopiera vad som helst. Kostymer, skjortor klänningar, kappor, allt till dina mått. Första gången vi var här var vi för blyga att be om ändringar - men nu har vi fattat att det ska man. De syr stort först sedan kan man ta in tills det passar perfekt. Vi sydde våra kläder hos Thi som har en affär och Hoang som arbetar med henne. Hela hennes familj är skräddare sedan generationer.

6 kommentarer:

Jenny sa...

Det låter som en dröm Eva! Hoppas få se dig i dina skräddarsydda kreationer, särskilt den svarta sidenklänningen med volanger. Låter inte som ett typiskt Eva-plagg, men som säkert klär dig alldeles fantastiskt fint. Du kan ha den på min fest när jag firar ett år i huset nästa sommar. :)

Granne med potatisodlaren sa...

Vilken dröm att få kläder som passar sydda av kunniga skräddare. Får samla mod och våga åka på en lång resa.

Annika sa...

Inga pappersdockor för min del men visst ritade jag festklänningar och tänkte bli modelltecknerska när jag blev stor...
Dina klänningar låter helt underbara och jag förstår att du är pank - det hade även jag varit i din sits...

Jane Morén sa...

Hej Eva. Jag skrev nog lite fel där på Facebook. menade hur en bloggfest går till, för det tycker jag lät roligt! Hur bloggfestar man?
Men också intressant att få veta hur det går till i skräddarbranschen i Vietnam. När jag var ung sydde jag mycket själv, för jag ville ha ovanliga kläder, men idag hinner jag inte. En gång vore det kul att få en byxdress figursydd, en såm som Jackie Brown har i filmen.

Jane Morén sa...

en annan sak: jag virkade kläder helt utan mönster, overaller med blixtlås och annat till mina gosedjur när jag var liten.

Evas värld sa...

Bra Jane, du kan bara skissa och få vad som helst! Och Annika kan bli sin egen modetecknerska - men Jenny jag tar nog något mera praktiskt än volanger på besök i ditt hus! Eva, våga resa, det är underbart när man kommer över initialmotståndet!Jag kämpar alltid för att våga.