https://www.instagram.com/evaswedenmark/

måndag 19 juli 2010

Men bokhandeln hade stängt i år

Vi brukar ha en mysig heldag i Vaxholm på somrarna, jag och döttrarna. Det är en liten sommarstad, död på vintern. Jag blev besviken i år, bokhandeln hade stängt, i stället var det en prylaffär där. Ni vet en affär med tramsiga  helt onödiga kläder och pryttlar som kommer att reas bort efter sommaren. Även om bokhandeln fört en tynande tillvaro har det varit en affär med böcker... För många år sedan var det en bra välskött bokhandel.
Det är så konstigt. Många vill väl hitta bra böcker på sommaren i stället för ytterligare en sådan tramsaffär som det finns för många av i Vaxholm.
Tidigare fanns det en riktig affär med verktyg, nu är det fula solglasögon där eller nåt sånt. En barnklädesaffär där babykäderna är sorterade efter pojk- och flickkläder redan på bebisstadiet - tappar all köplust.

Köplusten återfinns däremot i godisafären som har isländsk chokladlakrits och i glassaffären som har saffrans- och polkagrisglass. Vi frossar.
Sedan tar vi båten tillbaka till ön!

6 kommentarer:

Kim M. Kimselius sa...

Tråkigt när bokhandeln läggs ner. De behövs. Det är ett äventyr att gå in i en riktig bokhandel, lukten och alla äventyren som bara väntar på att bli lästa. Förstår att du retar dig på att det blivit en helt annan typ av affär. Kram Kim

Evas blogg sa...

Ja varför alla dessa prylaffärer?! Blir inte folk les på prylar? Nej hellre en redig bokhandel.

Evas värld sa...

Visst är det konstigt! En riktig bokhandel och en riktig verktygsaffär ska väl finnas i en stad som besöks av så många sommargäster från lantställen runt omkring? Eller är det stora köpcentrum som tagit över - men där finns ju inga böcker? Och vem köper allt tramset i de konstiga sommaraffärerna undrar jag?

Granne med potatisodlaren sa...

Då måste jag berätta att i Mariefred som är en liten stad och i Strängnäs finns bokhandlarna kvar. Det förvånade och gladde mig.
Jag prylbutiker med låtsasslitna prydnadssaker översvämmar hela landet vad ska vi ha allt till?

Evas värld sa...

Eva, vad härligt att höra om Mariefred och Strängnäs! Vaxholm blir mer och mer en låtsasstad tycker jag, den slår upp portarna sommartid men verkar inte riktigt leva, jag blir inte riktigt glad av att åka dit längre, det är som en prålig kuliss allting fast det kunde vara så fint.

Monika Häägg sa...

Vi måste värna om de små bokhandlarnas möjligheter. Känslan att gå in i en riktig bokhandel och vandra runt bland "bokgodis" är värt mycket. Tyvärr tror jag att näthandeln (som är fantastisk på sitt sätt!) och de stora varhuhusens dumpade priser slår undan fötterna för den mysiga bokhandeln.
I stället får vi alla dessa skräpbutiker som egentligen ingen vill ha.