https://www.instagram.com/evaswedenmark/

lördag 26 februari 2011

Nostalgi med Nationalteatern

Det fanns en skiva som hela familjen älskade och kunde alla texterna till när barnen var små: Nationalteaterns Kåldolmar och kalsipper. Vad vi skrattade och nynnade och älskade den radikala revolutionära galna historien och spelade den om och om igen. Tänk så många gånger jag själv känt mig som Sjörövar-Jenny som tröttnade på att steka kåldolmar och kalsipper och i stället blev havens skräck:
Jenny, havens skräck
Jenny, rysligt rå och fräck
Jag skrämmer alla rika män
som trampar på dom små
Jenny, kan du lita på

Och barnen sjöng Yllesången: Jag är ett litet ylle....
Igår återupplevde jag Nationalteatern som förenats för en show 40 år senare. Vilket jubileum! Ett gäng skådisar och musiker som jag följt så länge fick bli den stora finalen på min firarvecka. En överraskning från Vännen som såg att konserten skulle äga rum och överraskade mig. Alla på scenen var 60+ men röster och energi var precis som förut. Och de sjöng många sånger ur Kåldolmar och andra godingar som jag älskar som Hanna från Arlöv och Speedy Gonzales. Vilken underbar nostalgitripp. De politiska råsoparna har blivit betydligt mindre revolutionära - men det viktiga var inte texterna om idag utan de gamla sångerna från sjuttiotalet som drog med sig hela publiken och gjorde mig riktigt lycklig!

6 kommentarer:

Evas blogg sa...

Underbart! Vilken mysig present. Jag älskar också Hanna från Arlöv och Speedy Gonzales.

Anonym sa...

hej, är det du som är med på omslaget till greiders nya palmebok?

Monika Häägg sa...

Älskade också kåldolmar och kalsipper! Jag har t.o.m. haft en liten fågel som fick namnet Ylle. Kanske är det så att Yrl i mina böcker också är någon slags utväxt från Nationalteatern!

Anonym sa...

Kåldolmar och kalsipper bidrog till att den politiska verkligheten blev begriplig och spännande för barn. Den förmedlar en politisk kraft i sagans form, där det inte råder någon tvekan om vem som är god eller ond. Jag spelar nu skivan för mina barnbarn

Evas värld sa...

Hej anonym! Nej jag är inte med på omslaget till Göran Greiders bok, men det ska bli kul att läsa den, Göran Greider är en av mina favoriter.

Evas värld sa...

Vad fint med Yrl Monika, jag det är nog ett litet Ylle!

Anonym, vänta bara vad barnbarnet Milton ska få höra Kåldolmar och Kalsipper!

Eva det är verkligen underbart vad de gamla låtarna från Nationalteatern lever vidare!