https://www.instagram.com/evaswedenmark/

lördag 21 april 2012

En magiskt fotograferad drömvärldJag har sett en så fascinerande utställning på Fotografiska museet. Helena Blomqvists drömlika bildvärld. Det är som att kliva in i en saga eller i sitt eget undermedvetna minne.
Hon konstruerar först alternativa världar i sin ateljé, på söder nära där jag bor, bygger modeller och skapar rekvisita. I en intervju med henne man kan se på utställningen berättar hon att det kan ta flera månader att skapa en bild.  När modellerna är färdiga fotograferar hon dem och redigerar digitalt så att bilderna ger i alla fall mig en total illusion av en skapad parallell drömvärld.
Hennes inspirationskälla är  drömmar, mardrömmar, tidningsurklipp, gamla fotografier, myter och sagor. Det är mycket Alice i Underlandet i hennes bilder för mig. Bilderna kan också se så drömlikt vackra ut, men samtidigt är de sorgsna och melankoliska. Utställningen pågår till början av juni. Ni måste helt enkelt se den.
Sen kan ni fika i kaféet med den magiska utsikten men det fula möblemanget. En så fin lokal som känns möblerad som en steril skolmatsal. Tänk så underbart vackert inbjudande den skulle kunna bli, nu är det bara fult och sterilt. Industrimatsal där mat ska ätas snabbt. Tänk om! vill man uppmana museet. Mat ska ätas i vackra miljöer. Jag vill bara fly från de breda obekväma borden, det är så fult och så föga inbjudande till samtal.

6 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Vad lockande det vore att gå dit. Jag håller med om möblerna. De har tur som har den vidunderliga utsikten.

Evas blogg sa...

Nu blev jag nyfiken på denna fotograf och hennes sätt att arbeta.

Monika Häägg sa...

Jag har sett några av hennes bilder tidigare och blivit väldigt nyfiken på att se utställningen. Nu blev jag ännu mer nyfiken. Får se om jag hinner gå dit när jag är i Stockholm i samband med författarförbundets årsmöte.

Hemma och långt borta sa...

Eva, du kanske snart kommer till Stockholm igen?

Hemma och långt borta sa...

Eva, jag blev verkligen intresserad av bilderna och hur hon skapar dem

Hemma och långt borta sa...

Ja Monika, passa på! Jag är på Korsika då så jag missar årsmötet.