https://www.instagram.com/evaswedenmark/

fredag 4 januari 2013

Efter Jan och Olof är det dags för Alva Myrdal

Kan inte teamet bakom Palmefilmerna göra en Alvafilm nu? De skulle vara oerhört intressant!
Nu är det dags för kvinnorna.
Jag har sett serien om Olof Palme - fantastisk. Började igår se serien om Jan Stenbeck. Genomarbetade serier med stora resurser. Men de viktiga kvinnorna då? Finns väl inga, hör jag smygmachomännen muttra. Jo, det finns många.
Ett förslag som jag skulle älska att se en sådan gedigen dokumentär om: Alva Myrdal. Denna respektingivande, mångfacetterade, kloka och vackra kvinna med en långt politiskt liv som minister, ambassadör, som en kvinna så ensam på den positionen bland maktens män.
Jag har faktiskt träffat henne och intervjuat henne. Dels en egen intervju, dels som ett led i en research jag gjorde för dansk teve. Journalisten som med researchen i bakhuvudet skulle intervjua Alva var förresten så nervös för mötet med henne att hon lovade sig själv en riktigt dyr blus hon önskade sig om hon bara vågade ta hissen upp till Alvas våning i Gamla stan och genomföra intervjun. Så respektingivande tyckte hon att Alva var. Det var hon - men vänlig också.

5 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Du har helt rätt. Jag kan dessutom tänka mig en berättelse om de kvinnor som på 50, 60 och 70-talet arbetade så mycket för att deras döttrar skulle få det bättre.

Eva sa...

Eva, det finns många oberättade historier med fantastiska kvinnor!

Jane Morén sa...

Jag älskar när du berättar om dina möten som journalist med de du intervjuar:)

Eva sa...

Jane, min bror tycker jag ska samla ihop alla mina intervjuer och göra en bok. Det låter kul, jag minns ju knappt alla idag men ibland poppar ett minne upp ... det är en bok jag inte tänker på som utgivningsbar men som väldigt kul för min familj att se. Och för mig!

Jane Morén sa...

Gör det! Jag köper garanterat boken! Jag tror intervjuerna med dina minnen av intervjusituationerna visst kan intressera många utanför familjen.