tisdag 24 april 2018

Gå samman, formulera upplevelser av förtryck, förändra

Jag som redaktör på Morgonbris 1978
Jag hyllade dokumentet i Morgonbris 1978
Det finns en sådan makt och styrka i att gå samman och formulera sina egna upplevelser och erfarenheter.

Maria Küchen beskriver det så fint i en artikel i Opulens:
"vi tar makten över våra erfarenheter genom att formulera dem – ett makttagande som av många upplevs som samhällsfarligt, och kaoset i Svenska akademien visar att det faktiskt rubbar maktstrukturer.", skriver hon.

Samma erfarenhet gjorde kvinnorna bakom Dokumentet på Aftonbladet 1978 visade Karin Alfredssons fina dokumentär Sex sprit och solidaritet. Se den på SVT Play!
Jag är med i den filmen eftersom jag då, 1978  (se bilden intill och inunder!)skrev om Dokumentet och hyllade just precis detta mod att inte tiga om övergrepp och sjuka maktstrukturer utan i stället gå samman, formulera vad som hände och ändra på maktförhållanden som förtrycker.
Den 8 maj 1978 var det ovanligt tyst på Aftonbladets redaktion. Ett stencilerat dokument låg på alla skrivbord. "Om vårt liv på Aftonbladet, av kvinnorna på Aftonbladets redaktion" stod det på det röda omslaget och på sidorna fanns vittnesmål om sexuella trakasserier och en djupt rotad alkoholkultur på arbetsplatsen. Manifestet skapade en upprörd debatt och ledde senare till att Aftonbladet startade svensk press första kvinnoredaktion. 


Dokumentären handlar om hur Dokumentet, 40 år före #metoo, förändrade världen, åtminstone lite.

Inga kommentarer: