https://www.instagram.com/evaswedenmark/

måndag 9 mars 2009

Mina kläder färgsorterar jag men inte mina böcker


Anna-Karin hade bakat ett bröd med kvinnosymbolen på. Vi pratade länge och sent på vår träff. Mest om böcker och skrivande. Just nu minns jag diskussionen om bokhyllor. I min nya feng shui-bok fick jag rådet att sortera böckerna efter färg. Hemskt tycker jag. Mina kläder färgsorterar jag gärna, men böckerna! De ska stå i sina olika avdelningar i mina hyllor. De är en organisk del av mitt liv, inte en dekoration med färgade pärmar. Vi tyckte likadant. Ylva var mycket bestämd, i bokstavsordning och dessutom ska varje författares böcker stå i utgivningsordning. Anna-Karin har ett fint skåp där favoriterna förvaras, Walter Ljungqvist till exempel. Här ovan ett foto på min bokhylla i hallen, jag har spikat upp hyllor i hela korridoren.
Hur gör ni med era böcker?

8 kommentarer:

Christina sa...

Åh Gud vilken härlig hall!

Nackhåren reste sig när jag läste om att sortera böcker efter färgen på ryggarna.
Det var bland det dummaste jag har hört.
Det skulle bli fult och dessutom helt omöjligt att hitta böckerna sedan.

Själv håller jag på med ett jätteprojekt som kommer att dra ut på tiden.
Vi flyttade för tre år sedan, så äntligen har jag alla mina böcker samlade på ett ställe (de fanns utspridda på tre ställen innan).
Håkan har byggt bokhyllor som går från golv till tak i ett helt rum, och nu gäller det att sortera.
Jag har delat upp det i ämnesområden (håller på), sen tänkte jag sortera efter respektive författarnamn när de väl har hamnat i rätt fack.
Piuh!

Maria Herngren sa...

Bokstavsordning och ämnesvis. Alltså inte total bokstavsordning. Utan alla mina konstböcker på några hyllmeter och i sin bokstavsordning, efter författare. Romaner likaså. Lyrik har en avdelning. Kvinnofaktaböcker en annan. Journalistik en tredje. Barn och familj ytterligare en. Reseböcker, kartor, böcker om länder för sig. Osv.
Och jag vill alltid sitta nära mina bokhyllor när jag skriver har jag kommit på.
När jag hade dem i sovrummet (nu får jag inte plats i mitt nya lilla, men det var mitt bästa sovrum någonsin att vara omgiven av böcker!) då låg lag i sängen och skrev eller halvsatt i en skön fåtölj med benen upp på sängen och böckerna bakom ryggen. Tidigare hade jag legat i en soffa och skrivit när jag hade bokhyllor nära den.
Nu har jag plötsligt börjat sitta vid mitt bord (ligger inte längre) sedan jag flyttade för ett och ett halvt år sedan. Tänkte först länge att det berodde på att jag inte hade journalistjobb längre och därför inte behövde byta ställning: sitta vid skrivbord för journalisttexter, ligga i soffa eller säng för bokskrivande, vilket varit fallit tidigare. Men nu har jag ju ett halvtidsvik som journalist sedan ett halvår och ändå sitter jag vid mitt bord och skriver annat. Så kom jag på det. Det är ju för att bokhyllorna är där. Att jag har dem bakom ryggen när jag skriver.

Kerstin sa...

Jag ser både bärböckerna och Emma Vall-deckarna där i hyllan =)
Har Lingon och lust fått något releasedatum ännu?

//Kerstin

Evas blogg sa...

Jag har nog ingen egentlig ordning. Jo, samma författare har sina böcker bredvid varandra. F ö har jag inget system. Har dessutom bokhyllor i fyra rum och jag borde verkligen strukturera upp mina böcker. Som det är nu har jag svårt att hitta den bok jag letar.

Eva Swedenmark sa...

Jag tror bokhyllestädning är ett ständigt pågående projekt, jag hittar hela tiden geniala sorteringssystem, det är ju en anledning att hålla på med bokskatterna. Det nya nu är att jag har en Indienhylla och att jag flyttat alla mina fantasyböcker till en egen hylla. Nu saknar jag en bra hylla för barnböcker. Sådär håller jag på...

Eva Swedenmark sa...

Kerstin! Jo minsann, mina egna böcker får stå framme, jag blir glad av att se dem. Vi har inte fått datum från Semic, men i mitten av maj tror jag. Återkommer om det!

Annika sa...

Inte mycket ordning i mina bokhyllor! Titlar av samma författare får stå bredvid varandra men inte om vissa är i pocket och andra inbundna - de har sina respektive hyllor. Jag är lite fånig där och tycker det blir fult annars! Fackböcker ihop efter någon form av ämnesindelning. Ingen alfabetisk ordning - jag hittar mina böcker ändå. Nya, olästa böcker travar jag upp lite här och där. I hyllorna hamnar de först efter att jag läst dem.
Din hall är underbar, precis så ska det vara! Feng Shui är bara en av många läror så plocka de bitar du gillar och strunt i resten.

Anonym sa...

Har alltid gillat bokhyllor och din välfyllda förnekar dig inte. Det pirrar att komma hem till någon som inte bara har tio-talet böcker varav de mest populära utgör merparten. Då kan man vara säker på att samtalsämnena med personen ifråga tryter snabbare än man kan säga ÅH..