https://www.instagram.com/evaswedenmark/

fredag 20 mars 2009

Stickning är släkt med meditation


Stickning och virkning är total avkoppling, släkt med meditation. Jag försvinner in i maskorna och garnet så till den mild grad att en av exmännen blev svartsjuk på stickandet. Då la jag av. Nu har jag tagit upp det igen. Min syster Kerstin och jag handarbetar alltid när vi är på sommarön. Medan vi stickar pratar vi lugnt och innerligt, lyssnar på musik eller radio (Andliga sånger tidigt på söndagsmorgonen, väldigt tidigt! är favoriten). Nu på vintern bor Kerstin i Offerdal, hon stickar fantastiska vantar, se Jämtlandsvantarna på bilden och bloggar på De små tingens gudinna.
Min mamma hade en djupt rotad känsla för att man inte bara kunde sitta. Handarbetade man så gjorde man något och kunde därför sitta framför teven utan dåligt samvete.
Idag i Svenska dagbladets helgbilaga är det en underbart läsvärd intervju med Tony Irving som stickar när han inte dansar och är elak jurymedlem i Let´s Dance. Han pratar fint om stickningen som lust , kreativitet, avkoppling och energiuppladdning.

5 kommentarer:

Annika sa...

Jag har inte stickat sedan barnen var små! Är bortskämd med en duktig konsthantverkare till mamma men jag har tyvärr inte tagit efter där. Och bli svartsjuk på stickandet... förstår att han är en exman! Jätte fina vantar förresten.

Klimakteriehäxan sa...

Läste oxå intervjun m Irving. Och tänkte på hans landsman Kaffe Fassett. Som HAN kan sticka!!!!!

Eva Swedenmark sa...

Kerstin är duktig, nyskapande stickerska! När vi stickar ihop blir det mer av konstiga hattar opch grytlappar. Ska samla mod till mig en dag och visa solhatten som mer liknade en burka!
Och ja - Kaffe är en suverän stickare, det är kul att se fler och fler killar med liten stickning eller virkning i tunnelbanan nuförtiden!
Förresten tror jag att jag ska virka Tonys sjal - man kan googla fram mönstret!

Anonym sa...

Vill veta mer om vantarna? Mönster?
Mia

Eva Swedenmark sa...

Vi får väl se om Kerstin vill dela med sig av mönster när hon läser min blogg!!!