https://www.instagram.com/evaswedenmark/

fredag 20 mars 2009

Det är stil det är frågan om inte att slaviskt följa modet

Jag lyssnar på Stil - Susanne Ljungs intressanta folkbildande program i P1. Alltid lyssnansvärt. Idag om modeskaparen Valentina som ansåg att det inte var mode hon arbetade med utan stil. ”Fit the century, forget the year”, sa hon, plaggen skulle ha en hållbar stil, oberoende av årets mode. Intressant att fundera på det. I morse sa nämligen Tony Irving ungefär detsamma i intervjun i Svenskan: "Jag är en stilperson, inte en modeperson. Mode är när någon annan bestämmer hur alla ser ut, stil är när jag är medveten och själv bestämmer hur jag vill presentera mig." Jag gillar den inställningen! Har aldrig förstått det där att gå med hopen och slaviskt följa mode. Min mamma hade färgglada kappor när alla andra i kvarteret hade tantgrå kappor och hennes hattar var en fröjd att se. Hon hade stil.
Programmet Stil har också det - stil. Genomarbetade program, oväntade infallsvinklar. Lyssna på reprisen om ni missar programmet nu. Stil idag svingar sig från spännande Valentina till Sankta Birgitta Kloster där syster Ida berättar om hur nunnedräkten ser ut och vad den symboliserar.

5 kommentarer:

Annika sa...

Får lyssna på webben som vanligt. Nu har jag läst ut Sultron och svek och ska börja med Vinbär och vemod. Jag är fortfarande arg på Mario och litar inte ett dugg på honom! Susanne är också lurig om än olycklig och med Anita vet man aldrig. Roligt med så många olika kvinnoporträtt!

Eva Swedenmark sa...

Åh Annika - det kommer att hända mycket! Annica och jag säger lite på skoj lite på allvar: långt från Stureplan, nära livet... I det nära livet finns så mycket känslor, tankar, händelser, passion - liv...

Klimakteriehäxan sa...

Instämmer, Stil är ofta jättebra, men svårt att komma ihåg - och att pricka. Och webbradion funkar bara fläckvis för mig. Kan det där ha varit samma Valentina som var het för 20 år sen????

Eva Swedenmark sa...

Nä det är nog en annan! Så här säger Stil:"I veckans STIL berättar vi historien om modeskaparen Valentina (1899-1989). En kvinna av ryskt ursprung som i New York – mellan åren 1928 fram till 1957 – byggde upp en enastående karriär genom att använda sig själv som bästa modell. Valentina blev faktiskt den mest framgångsrika, oberoende, klädskaparen i USA genom tiderna."
Det finns en länk i mitt inlägg. Bland annat klädde hon Garbo som hon dessutom liknade. Ja, man lär sig mycket av radion!

Anonym sa...

Stil är verkligen något annat än mode, den där odefinierbara känslan att något är rätt fast det enligt modet kanske är fel fel. Stil är väl kopplat till självförtroende också?
Mia