https://www.instagram.com/evaswedenmark/

lördag 14 november 2009

Vad ska finnas innanför er ytterdörr när ni kommer hem efter en lång resa?


I en månads post låg inte bara räkningar utan även böcker. Nu ser jag fram emot att läsa Claire Castillons Därunder ett helvete som kommit från Sekwa förlag. "Mitt liv måste gå genom en bok annars kan jag inte leva det. Jag vet inte var jag ska göra av all information annars, om inte i en bok", citeras CC på bokens baksida.

En annan bok som kommit är en ny roman av Yasmina Khadra, algerisk författare bosatt i Frankrike. Jag har skrivit om hans tidigare bok, Ce que le jour doit à la nuit som är både en kärleksroman och en roman om kärleken till ett plågat land, Algeriet. Den skulle komma ut i Sverige, jag vet inte varför den inte kommit.
Den nya boken utspelar sig i Afghanistan. Les hirondelles de Kaboul, Svalorna i Kabul.

Finns det något bättre än att komma hem och ha en hög med härliga böcker som väntar?
Ja, det var kanske en konstig retorisk fråga. Jag kan nog tänka annnat härligt som också skulle kunna vänta på mig - vad längtar ni mest efter när ni kommer hem efter en tids bortvaro?

Jag längtar alltid mest efter mina barn. Efter min man också, när jag hade en, mina vänner. Och finn crisp-macka med cheddar och ett glas kall mjölk.
Vad vill ni ska finnas innanför er dörr när ni stiger in efter en resa?

6 kommentarer:

Pia sa...

Det jag mest längtar efter ska finnas innanför min dörr när jag kommer hem efter en resa är en varm och välkomnande famn. Mina barn och barnbarn står högst upp på listan!

Sen finns det ingenting som slår att få ta en dusch i sitt eget badrum... eller en påse saltlakrits och mintchoklad... och att få laga mat i mitt eget kök!

Böckerna ser jag alltid fram emot, oavsett om jag är borta eller hemma! :)

Maria Björkman sa...

Ett spännande kuvert, gärna i någon färg, lite tjockt som skvallrar om digert innehåll. Adressen ska vara handskriven, och det ska vara frimärke och inte frankeringsstämpel.

Då gör jag mig en god kopp kaffe - eller häller upp en drink - och kryper upp i soffhörnan för att sprätta upp och läsa. Och njuta - något så sällsynt som ett handskrivet personligt brev!

Annika sa...

Jag reste väldigt mycket i tjänsten förr och lämnade alltid huset välstädat när jag åkte. Ville att man och barn skulle ha det fint medan jag var borta. Jag längtade efter att få komma hem till ett lika rent hus men så var det aldrig.
Det bästa med att komma hem, förutom att få träffa dem man älskar, är att få krypa ner i sin egen säng om kvällen!

Matildas fikarum sa...

Jag reser inte så ofta nuförtiden, så jag vet inte riktigt, men jag minns att jag alltid gjorde kaffe det första jag gjorde när jag kom hem efter en längre resa.
Vad glad jag blir, förresten, när jag läser de franska titlarna och inser att jag minns mer franska än jag tror. Hirondelles, t ex. Svalor. Jag har ju aldrig någon användning för det språket här, så det har sjunkit långt bak i minnet.

Mahi sa...

Jag uppskattar kramar från mina nära och kära när jag kliver in genom dörren, att bara släppa allt och ta en dusch och sitta ner tillsammans och dela vad som har hänt när man varit borta.

Maria du på minner mig om att det verkligen är länge sedan jag fick ett handskrivet brev. Det sista var från en olycklig älskare och det var inget roligt innehåll. För att få något får man väl börja skriva själv. Det vore underbart att ha en gammaldags brevkompis. Ha en bra söndag.

Evas värld sa...

Nog känns det som om det är den välkomnande famnen man längtar mest efter.
Sen gillar jag allt det ni säger, underbara brev, sova i egen säng med sin egen kudde, duscha. Det är ljuvligt, och en kopp kaffe vid sitt eget köksbord.
Jag vet precis vad du menar Annika med att lämna ett städat hus och komma hem och inte finna det likadant, visst blir man trött! Då är det faktiskt bättre att komma hem till sitt ensamma hem och finna det lugnt och städat som när man lämnade det.Men ändå välkomnande i sin trygghet.
Det där med brev måste jag fundera vidare på, återkommer om det,