https://www.instagram.com/evaswedenmark/

måndag 22 februari 2010

Har ni någon litterär födelsedagsskildring ni särskilt kommer ihåg?

Eftersom det är min födelsedag idag så undrar jag om ni vill ge mig era bästa litterära födelsedagsskildringar? Själv tänker jag direkt på ett av kapitlen i någon av Astrid Lindgrens älskade Bullerbyböcker. Kapitlet där en av flickorna /är det väl?/ får ett eget rum som gjorts i ordning i hemlighet åt henne. Jag tyckte det kapitlet var fantastiskt. Inte för att jag vantrivdes att dela rum med fina bror Peter. Nej mest för att det var så överraskande för födelsedagsbarnet - jag ville höra det om och om igen. Jag kan inte kolla för jag har inte de böckerna här - men i en av hennes fina böcker om Lisa, Britta, Olle, Lasse och de andra.
Har ni någon litterär födelsedagsskildring ni kommer igår sådär speciellt?

14 kommentarer:

Anonym sa...

Grattis kära Eva! Jag började genast fundera över födelsedagsskildringar i litteraturen och kunde fånigt nog inte komma på en enda som har kittlat mig, berört mig eller gjort mig lycklig.
Men en annan present jag kan ge dig är att berätta vad du ska slippa, och det är en ren och skär kärleksgåva. Ångestladdat är nämligen alla böcker och filmer på temat överraskningsfest, men där föremålet för uppvaktningen inte får njuta av prasslet, tisslet och tasslet utan tror att ALLA glömt bort vems dag det är. Ända tills den nästan är slut, tårarna har runnit, övergivenheten slagit rot och själva livslusten runnit ur dem. Då, SURPRISE!!! slås det på pukor och cymbaler.
Vad ingen tycks fatta, i alla fall inte författarna, manusarbetarna och regissörerna är att det då är för sent.
Så, prassel, prassel Eva. Det är din dag! Den är betydelsefull och jag ser fram emot att få fira dig!!! Kram
A

Victor Estby sa...

Grattis igen, Eva! Jag kommer genast att tänka på Karlsson på taket, när han övertar Lillebrors stela barnkalas och har hela ansiktet fullt med tårta när Lillebrors familj tittar in i hans rum.

Amy sa...

Det har jag tyvärr inte, iaf inget jag kan komma på rak arm såhär. Men det ska ju inte stoppa mig från att önska dig en trevlig födelsedag. ;-)
Hipp hipp hurra!! =)

Mattis sa...

Grattis fina Eva!

Jag tänker på Pettson och Findus "Pannkakstårtan", när pettson bakar en pannkakstårta till en av Findus tre (elelr är det fyra?) födelsedagar om året. Så mysigt!

Evas blogg sa...

Nu blev det helt tomt i mitt huvud. Men jag minns också med glädje Bullerbyfödelsedagen.

Cecilia N sa...

Grattis på födelsedagen!

Men jag kan tyvärr inte heller komma på någon litterär födelsesdag.

Men jag håller med A:s syn på överraskningskalas.

Anonym sa...

Stor grattiskram till dig Eva!
Vi ses på söndag va?
Kram J

Evas värld sa...

A! Som det lilla kontrollfreak jag ibland är så skulle jag inte stå ut med att inte få planera min fest själv, du har så rätt!

Victor - det är alltid Astrid man återkommer till!

Amy - tack för glad hälsning!

Mattis! Ja Pannkakstårtan är helt underbar! Alla dessa små detaljer.

J! Tack för grattis! Så klart vi ses på söndag! Kram

Sofie B-C sa...

Grattis Eva! Hoppas att du får en jättefin dag! Jag kommer ha tanken om födelsedagskildring i bakhuvudet -återkommer om det.

Evas värld sa...

Tack Sofie! Hoppas ditt skrivande går bra.

Enn Kokk sa...

Ett försenat grattis! Jag hoppas att det inte är blod på din födelsedag som Lotta på Bråkmakargatan hade på sin.

em sa...

Nalle Puh!
HIPY PAPY BTHUTHDTH THUTHDA BTHUTHDY
Eeyore has a birthday är ett underbart kapitel.
Hoppas att din födelsedag var lika lyckad som Iors.
Margaretha

Evas värld sa...

Tack Enn! Ännu en Astrid! Hoppas din hemska förkylning försvunnit förresten!

Margareta! Ja! Tack för den påminnelsen, det är ju en underbar födelsedagsskildring! Nu måste jag leta efter hur det översattes.... Hätila... någonting+

em sa...

Ja, Hätila.. någonting är allt jag minns. Bekanta till familjen hade som tradition att alltid gratulera med "Hätila...", under kriget när en son befann sig i Tyskland skickade de ett telegram med hälsningen. Det blev komplikationer eftersom censuren trodde att det var ett chiffer!
Margaretha