https://www.instagram.com/evaswedenmark/

söndag 3 januari 2010

Buffy Sainte-Marie: "Jag är kvinna, indian och originell." Men hon är också en fantastisk sångerska och låtskrivare

Jag trodde att det var Donovan som skrev protestlåten mot krig på sextiotalet, Universal Soldier. Men nej det var Buffy Sainte-Marie denna fantastiska låtskrivare och sångerska. Av en slump satte jag på TV2 nu på eftermiddagen och såg ett program om hennes liv och kreativitet i K-special. Se det!

"Jag är kvinna, indian och originell! säger
Buffy Sainte-Marie, kanadensisk sångerska med indianskt ursprung. Hon tillhörde indianstammen Cree  men blev adopterad som liten och växte upp i USA. Hon skivdebuterade 1964 med albumet It's My Way, där en av sångerna var "The Universal Soldier".
"Jag kommer från en plats som heter Sextiotalet", presenterade hon sig själv i ett inslag i programmet. "Där var nya idéer och visioner vad som förväntades av oss.
"Buffy är en sällsynt sorts krigare", sa en man med indianskt ursprung beundrande om henne.
Ja, hon har alltid gått sin egen väg trots att hon utsattes för bojkott efter sin kamp för indianernas rättigheter.

Vilken kämpe, se programmet!

5 kommentarer:

Enn Kokk sa...

Jag har ett antal plattor med Buffy Sainte-Marie, började lyssna på henne på sextiotalet. Jag tror att jag också skrev om henne i Aftonbladets Innerspalten, där jag ofta skrev (anonymt) om ny amerikansk musik - jag kan inte kolla, eftersom klipp-pärmarna finns i Uppsala och jag själv i Öregrund.

När jag och Jan Hammarlund på ABF-huset i Stockholm gjorde ett skivprogram om det radikala USA, fanns hon med på spellistan.

Evas blogg sa...

Jag såg inte programmet men minns att jag såg henne live någon gång på 70-talet. En otroligt stark personlighet! Och duktig sångerska.

Evas värld sa...

Kul Eva att du sett henne live. Om du klickar på rubriken eller ordet programmet så kommer du till programmet!

Enn, såklart hon är en av dina favoriter!

Evas blogg sa...

Tack! Ska gå in och kolla. Jag har lämnat en meddelande på din FB.

Anonym sa...

http://lumerkoz.edu I like it so much, http://rc8forum.com/members/Buy-Synthroid.aspx lacity http://soundcloud.com/zetia lirs http://www.ecometro.com/Community/members/Buy-Amoxicillin.aspx imed wordsin http://soundcloud.com/aricept spot http://www.ecometro.com/Community/members/Buy-Tamoxifen.aspx forerunners