https://www.instagram.com/evaswedenmark/

tisdag 10 februari 2015

... och oväntat vill jag läsa Hemingway när jag läst Åren i Paris


Plötsligt vill jag läsa Hemingway. Så märkligt. Klockan klämtar för dig var en av min ungdoms sorgliga och fina läsupplevelser. Jag behöll ändå inte boken när jag flyttade och tvingades minimera mitt bibliotek.
Men så läste Jessica i min skrivgrupp upp några rader av honom när vi skulle ta med böcker med bra inledningar.
Och så hittade jag boken Åren i Paris av Paula McLain som handlar om Hemingways första trevande författarsteg, om hans första hustru Hadley, deras förälskelse och äktenskap och flytten till Paris. I mitt bakhuvud fanns vetskapen om betydligt fler hustrur så jag anade vartåt det barkade. Men vägen dit leder genom åren i Paris där det unga fattiga paret bodde.

Åh Paris på tjugotalet. Nog låg det i mitt bakhuvud när Leif och jag flyttade dit så många år senare. De skriver om  caféer Dôme, Deux magots, kvarter på vänstra stranden i Paris, den kluvna inställningen till relationer och trohet. Där känner jag igen mig. Och de umgås med Gertrude Stein Ezra Pound och hans kvinnor, makarna Fitzgerald, Den stor Gatsby hade just kommit ut.  De reser till Rivieran, till Pamplona. Vilken tidsresa att läsa detta.
Jag fullständigt drunknar i boken som bygger på - vad jag förstår - gedigna studier av deras liv  men är en roman om denna Hadley som ägnar sina dagar åt att vara den perfekta stöttande författarhustrun, som gör allt för sin Ernest. Vilket märkligt liv, vilket förtjusande porträtt.
Det här är en bok jag inte kan släppa och älskar att läsa.

Och vet ni vad: När jag läst ut boken letade jag Hemingwayböcker, det fanns inte en enda pocket. Så jag kastade mig ut på nätet till underbara Bokbörsen där allt finns! Allt. Billigt. Snabbt. Nu är flera böcker av Hemingway på väg till mig. Jag kommer att tänka på Hadley medan jag läser Och solen har sin gång. Hur Hemingway skrev om alla andra men inte henne. Men hur fint han förklarade varför. Hur hon var hans jämlike men hamnade i hans skugga.

13 kommentarer:

Margareta Wahlén sa...

" Och solen har sin gång" är en av mina stora läsupplevelser. Har läst den flera gånger under årens lopp. Finns något i "the lost generation" som attraherar mig…, sökandet efter mening, den omöjliga kärleken…Vill läsa "Åren i Paris"! Ska genast gå upp och beställa på det nyrenoverade biblioteket i Dalen. En pärla!

Bo Blomberg sa...

Vad härligt! Måste jag läsa. Minns första tiden i lumpen, hade alltid "Och solen har sin gång " i benfickan!... en annan tid...

Eva Swedenmark sa...

Margareta: Kul med nyrenoverat bibliotek! Ett tips: boken i inbundet skick är med på bokrean. En vill-ha-bok!

Eva Swedenmark sa...

Bosse så fint, det blir något att återupptäcka!

Enn Kokk sa...

Själv hade jag en intensiv Hemingway-period tidigt i gymnasiet, så när han fick nobelpriset i litteratur, fick jag av min svensklärarer Bror F Sanner en hel lektionstimme för att presentera hans författarskap. Jag gillade inte bara den då, vid tiden för nobelpriset, aktuella "Den gamle och havet" utan också den av dig nämnda "Klockan klämtar för dig". Men egentligen gillade jag, fast av lite olika skäl, det mesta jag läste av honom.

Eva Swedenmark sa...

Enn, BF Sanner, en väldigt bra lärare i svenska. Så mild men aldrig att någon busade på hans lektioner, så lärd. Det var ett nöje att ha honom. Mest talade han om Eyvind Johnson, Strändernas svall. Så stäng han var med kommatering och så sträng med att jag skulle visa att jag kunde skriva normalprosa också, inte bara journalistisk, modern ... Många minnen! Nu läser jag En fest för livet. Det är en läsfest!

Anna/notonmusic sa...

Den måste jag läsa! Här hemma har vi massor av Hemingway som bara väntar på att komma upp i hyllan i nya huset nån gång i framtiden. Kanske jag redan nu måste gräva fram några i förväg ur de väntande boklådorna...

Eva Swedenmark sa...

Anna lyckos dig! Jag läser En fest för livet nu och den är underbar, det är samma tidsperiod som boken jag just läst berättar om men med Hemingways syn på världen. Åh Paris på tjugotalet!!!

Erika sa...

Tack för tipset Eva! Kanske dags att läsa om Hemingway igen. När jag besökte Oak Park/Chicago för 5 år sedan upptäckte jag ett museum i Hemingways barndomshem. Fint hus - Oak Park är underbart. Frank Lloyd Wright bodde o verkade där o har haft stort inflytande över arkitekturen.

Eva Swedenmark sa...

Erika, spännande. Det huset skulle jag vilja se. Just nu följer jag mest i Hemingways fotspår i Paris - och får lust att resa dit. Läsandet ger mersmak.

Karin sa...

Mej hej där Eva i 20-talets Paris! Vi kanske ses där, för jag följer Gertrude Stein tätt i spåren!

Eva Swedenmark sa...

Egentligen skulle vi åka till Paris, Karin, och sitta på Closerie des Lilas som Hemingway ocgh skriva ... och dricka vin.

Andra året i Hjo sa...

Angående Hemingway: En fest för livet som utgavs postumt men måste anses som en av hans charmigaste böcker. Jo, där berättar han själv om den där Parisperioden av sitt liv. Resorna till Pamplona och författarkollegerna Ezra Pound, Scott Fitzgerald etc.
Ja, den rekommenderar jag.