https://www.instagram.com/evaswedenmark/

måndag 10 mars 2014

Säger du ifrån om maten är dålig och vinet odrickbart?

Eva äter och är nöjd. Foto: Paulina

 ... men vad det är tråkigt när ett favoritställe inte orkar med trycket utan blir sämre. Ledsamt när jag rekommenderat det till mina bloggkompisar och många andra.
Men just därför måste jag säga när det inte längre är bra.

Jag var på Piccolo Metro för två veckor sedan efter ett uppehåll på en tid. Och så var vi där igår igen - och det var inte så kul. Först beställde vi två olika viner i ganska olika prisklass. Vinerna kom in, redan upphällda på glas vilket jag inte gillar, jag vill se vilken flaska de häller ur. Någon flaska fick vi inte se. Vi provsmakade - och det var absolut samma vin i båda glasen. En aning försynt frågade vi om det verkligen var två olika viner eftersom det smakade precis lika (och inte så bra, men det sa vi inte).
Javisst, sa kyparen, men gjorde ingen ansats till att hämta flaskorna.

Sen kom maten, precis som gången innan var den ganska stabbig, en sjukt trött sallad, inte så fräscht. Osttallriken såg ut som om man skurit upp det som fanns kvar i kylen.
Dessutom - precis som förra gången - så var det massor av småflugor på restaurangen. Vi slog ihjäl ett antal men det är inte vad man vill göra under en måltid. Och kyparen ljög och påstod att problemet just uppstått, när vi undrade.

Så sorry Piccolo ... det dröjer nog ett tag till nästa gång.

Det är svårt det där med att säga till. Det är ofta pinsamt. Men på en bra krog där de kan lyssna till kritiken (som så klart framförs vänligt och artigt) och om man kan diskutera problemet och få rättelse blir det ofta bra.  Då kommer man gärna tillbaka. Misstag kan alla göra.

Hur gör ni. Tiger och äter upp eller framför synpunkter?

14 kommentarer:

Annika Estassy Lovén sa...

Säger till när vi ätit klart - är rädd att personalen spottar i maten annars. ;) Men nog säger jag till när jag inte är nöjd. Inte på ett elakt vis men man får ofta frågan om allt var till belåtenhet och var det inte det, säger jag det.

Bea sa...

Det knasiga är att jag nog skulle säga till om vinet smakade skit, men om maten var så där skulle jag inte klaga. Däremot skulle jag aldrig lämna dricks.

Maj sa...

Restaurangen låter som en mardröm....flugor??? är det i Sverige och "riktiga flugor" och inte sk bananflugor skulle jag verkligen tänka mig för innan jag år något alls där. Vanliga flugor finns ju inte nu.....usch! /M

KaosJenny sa...

Hm, nu är jag inte någon jättegorume´ men jag säger nog till, lite beroende på om jag säger under tiden eller efteråt. Har nog i och för sig hänt att jag inte sagt också men då har det berott på att jag beställt något som jag borde ha begripit att jag inte skulle gilla ;-). Kram

cruella sa...

Säga till när man ätit klart har jag aldrig förstått. Vore jag krögare skull jag avsky det. Ska de inte få en chans att rätta till? Och spotta i maten, jag hoppas det var ett skämt. Tråkig inställning till en hel bransch annars. Bäst äta hemma.

Margareta Wahlén sa...

Jag är nog ganska tuff om det inte är bra. Tycker jag biffen är seg eller potatisen svampig så säger jag till direkt (alltid vänligt!) och för det mesta får jag nytt! Ibland bjuder de också på kaffe t.ex som en liten kompensation. Mina medätare tycker ibland att jag är jobbig, men varför ska jag betala för något som inte är bra? Betalar heller ingen dricks om jag inte är nöjd. men om det är vällagat och bra då säger jag det också! En seriös restaurangägare uppskattar nog gäster som både rosar och risar! :)

Eva Swedenmark sa...

Annika, jag tror säkert att du har skinn på näsan nog att säga till och dessutom kritiska franska smaklökar :)

Eva Swedenmark sa...

Bea att inte lämna dricks är ju det tysta vapen man har, så gör jag också de gånger jag inte orkar säga till, för det krävs litet mod för det och det har man (jag) ju inte alltid.

Eva Swedenmark sa...

Maj, flugorna var riktigt läskiga, någon variant av större bananflugor som flög omkring oss. Det ska man inte behöva uppleva!

Eva Swedenmark sa...

Jenny, det händer nog att jag äter och tiger men jag har med åren tuffat till mig. Det bästa är ju om man kan säga vad man tycker på ett vänligt sätt.

Eva Swedenmark sa...

Cruella, det är klart bäst att äta hemma. och när man då kostar på sig att äta ute så vill man ju att det ska vara riktigt bra. Bäst välja restaurang med omsorg :)

Eva Swedenmark sa...

Håller med dig Margareta, på en bra restaurang kan man både risa och rosa och bli behandlad med respekt även då man (vänligt) risar.
Jag har nog varit litet mesig i mina dar, men nu är jag mera orädd.

Granne med potatisodlaren sa...

Jag säger ifrån om det jag har beställt inte är vad jag får. När biffen är nästan grå fast vi har bett om att få den rödrosa, eller när vinet beskrivs som mjukt och fruktigt och det vi får i glasen är vasst och bittert.

Men.., jag vet att inte alla tycker att det är comme il faut.

Men kostar en middag mer än 500 spänn, då vill jag ha det som jag har blivit lovad.

Eva Swedenmark sa...

Eva Granne, det finns verkligen människor som tycker det är otroligt pinsamt om någon har synpunkter. Men jag tycker bara det är pinsamt om någon säger till på ett otrevligt sätt. Då skäms jag.