https://www.instagram.com/evaswedenmark/

fredag 29 januari 2010

Hallå alla schyssta män: NI måste höja era röster för att höras

Jag läser om polischefen i Uppsala och fylls av vämjelse över dessa sexnätverk med högt uppsatta män som förnedrar unga kvinnor. Jag läser om en falsk taxichauför som kör unga kvinnor till en lägenhet och våldtar dem och jag fylls av vrede och avsky. Vad är det för samhälle vi lever i? Vi pratar om jämställdhet och allas lika värde men i grumliga vatten finns ett så fruktansvärt kvinnohat.
Jag förstår ibland varför jag slutade skriva deckare. Hur perverst vidriga saker man än kan hitta på så finns det alltid något i verkligheten som överträffar fantasin i vidrighet. Hade någon trott på intrigen med den snälle jämställdhetsförespråkande polischefen som i hemlighet tillsammans med likasinnade män, likaså stöttepelare i samhället antagligen med fruar och barn, våldtar unga flickor, barn? Jag grips av vrede men också av en fruktansvärd vanmakt. Hur ska vi komma vidare?
Jag tror att det är otroligt viktigt att alla ni schyssta män (de flesta) som blir lika upprörda som jag uttrycker er vrede, jag tror det behövs en mansrörelse som tar avstånd i ord och handling från dessa vidriga mäns onda handlingar. Hallå män: Ni måste höja era röster för att höras

9 kommentarer:

Annika sa...

Sant Eva, den stora majoriteten män är faktiskt mycket bra män. Heja dem alla!

Evas värld sa...

Och vad bra om dom säger ifrån och inte vill låta den mansbilden klibba fast vid dem!

Granne med potatisodlaren sa...

Ja, varför så timida. Det har vi diskuterat idag på fikat. Vi får se vad som händer framåt. Om det finns "oblyga" män som tar ton.

Cecilia N sa...

Vad hände med den där mansrörelsen som utgick från Piteå?
Hojtade de bara till och slocknade?

Jenny sa...

Bra sagt Eva! Men jag blir inte förvånad längre när den här typen av sexbrott avslöjas. Jag har nog blivit blasé, till och med avtrubbad.
Jag bryr mig så klart, men jag förvånas inte. Jag ser tendeser till manligt övertramp i de mest rumsrena korridorer där man omger sig med rätt värdegrunder som fasader för att slippa visa vem man egentligen är - precis som i det här fallet. Vidrigt är vad det är!
Jag blir så matt över att läsa och höra om mäns outtömliga drivkraft efter sex på minderåriga eller i situationer av utnyttjande. Jag är nära att tappa tilltron till det manliga släktet. Så en mansrörelse vore nå't! Men visst är det som ni säger, att det finns bra män där ute. Jag skulle bara önska att de protesterade lite.

Evas värld sa...

Det konstiga, som vi alla är överens om, är att männen är så tysta, här har vi kvinnor höjt våra röster och kämpat så under decennier... men männen måste säga ifrån, visa att de avskyr detta beteende lika mycket som vi. Varför är de/ni så tysta, män?

Jenny, visst blir man desillusionerad när man även i rörelser där jämställdhet borde råda ser så mycket kvinnoförtryck/förakt. Men jag tror vi har förmågan att bli förbannade ännu, ändå! Både du och jag.

Granne med potatisodlaren sa...

Männen i Piteå arbetade mer mot mäns våld inom familjen. De har uttalat sig för inte så länge sen då en 37-årig man mördade sina barns mor med hjälp av en slaktpistol.
Rättegång pågår.

Evas värld sa...

Vad bra Eva att du kunde berätta om Piteåmännen.

Victor Estby sa...

Ja, Eva. Som man känner jag mig än mer manad att höja rösten. Har genom mitt skrivande försökt påverka och visa mina avsky för en del mäns onda handlingar mot kvinnor och barn. Och jag tycker att vi män ska ta ett större ansvar i den här frågan. Vet att det finns bra mansrörelser som vi uppmärksammade när jag jobbade på Situation Sthlm, men de syns alltför sällan. Blir också alldeles kall när jag, om jag hörde rätt, hörde en polis säga på TV att det "skadade polisens varumärke". Kanske finns det en större, mer utbredd och ännu otäckare mekanism bakom den här polisens vedervärdiga handlingar?