https://www.instagram.com/evaswedenmark/

måndag 22 mars 2010

Sverige gör bort sig i Afghanistan, säger den kloka Malali Joya. Ja vad gör vi där?

Elin har ett bra citat på facebook som jag vill citera:

"När började vi kalla krig för närvaro? Var Hitler bara jävligt närvarande i Europa på 30-talet? Och första världsnärvaron pågick 1914–1918 och skördade miljoner människoliv. Alla var så närvarande! Alla var där!" /Emil Jensen

I dag läser jag i DN om en fantastisk kvinna: Malalai Joya som kallats den modigaste kvinnan i Afghanistan. Hon blev utkastad ur parlamenet där hon blivit invald trots sin ungdom och trots att hon är kvinna när hon skällde ut krigsherrar och knarkhandlare. Om sitt liv har hon skrivit en bok - varför är den inte översatt till svenska??? - A woman among Warlords.

I en intervju i DN idag säger hon att Sverige gör bort sig i hennes land. "De svenska soldaterna är offer för en destruktiv politik", säger hon. "Om Sverige verkligen vill hjälpa afghanerna varför gör man inte det på egen hand, utan att delta i USA:s så kallade krig mot terrorismen som förstärker den onda spiralen."

Jag är helt emot de svenska soldaternas "närvaro" i Afghanistan. Jag är emot att vi deltar i USA:s krig. Men jag är väldigt mycket för svenska insatser som kan hjälpa landet när det gäller utbildning, sjukvård mm. För mig är den här frågan väldigt viktig i valet i höst.

7 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Vad bra att du tar upp den kloka Malai Joya. Intervjun med henne var dagens tidningsartikel. Jag tycker att vi borde bomba Afganistan med det de behöver. Vapen har de nog av.

Victor Estby sa...

Mycket bra skrivet, Eva! Och vilket citat av Emil Jensen! Läste också artikeln om Malalai Joya. Skönt att läsa sådana artiklar och få nyanser av Afghanistan och roligt att få bekräftat det man trodde sig veta - att afghanerna i gemen inte är hjälpta av USA:s och Sveriges arméer.

Lyrans Noblesser sa...

Jag tycks som vanligt vara helt enig med dig :-)

Evas värld sa...

Märkligt att hennes bok inte är översatt, eller hur Eva, Victor och Lyran. Märkligt också tycker jag med den politiska enigheten om att vi ska ha soldater där, det är chockerande för mig, intervjun i DN idag känns oerhört viktig.
Citatet om "närvaron" i ett krig är lysande! Tala om att vränga ut och in på orden för att de ska passa ett politiskt syfte.

Matildas fikarum sa...

Håller med om alltihop!

Christina sa...

Känner mig som en papegoja men jag håller också med om alltihop. Artikeln om Malalai Joya bekräftade en tidigare övertygelse.

Evas värld sa...

Matilda och Christina, jag tror vi är många. Därför blir jag misstänksam mot de sk opinionsundersökningar som pumpar ut att svenskarna ger stort stöd åt vårt deltagande i kriget i Afghanistan. Det är något skumt - hur ställs frågorna undrar jag. Vad skulle folk säga om man sa Krig helt ärligt i stället för fikonordet: Närvaro!