https://www.instagram.com/evaswedenmark/

söndag 21 mars 2010

Vitt kakel på väggarna men ett blått tak därovan att titta upp på och drömma till?

Det där med trender förbryllar mig alltid. Ja det som förbryllar mig är att man så lätt blir ett omedvetet offer. Vad är det för krafter som manipulerar oss? Varifrån kommer denna längtan efter något nytt som man tror man är ensam om, men sen inser att hela världen vill ha! Just nu trängtar jag ju, som ni kanske vet, efter en vacker midnattsblå sammetsfåtölj - jag letar men har inte hittat någon vilket är tur för jag har inte råd. Det finns inga - men jag är säker på att om ett år då finns de i IKEA-sortimentet.
Nu det här med köket. Jag har älskat turkos sedan jag hade turkosfärgade piratbyxor och turkosblå duffel i Sundsvall för evigheters evighet sedan.  Men mer eller mindre. Just nu mer. Jag hittar en perfekt turkos nyans till mitt kök, mitt nya Medelhavskök - och inser att det är årets nyans hos Alcro. Det är lustigt och skönt samtidigt att inse att man är en i mängden, att man påverkas från olika håll utan att ha en aning om det.
Men det är ju också så att man suger upp de trender som passar, där man redan har sitt hjärta. Jag får ju inte för mig att måla köket i en orange färg om det råkar vara modernt? Orange är en färg som jag bara använt när jag varit i Indien - jag har en hel låda med indiska sjalar i knallig orange som jag köpt där men inte använder här hemma. Mina sjalar i lysande turkos använder jag däremot alltid.
Matisse, Stilleben
Ja, det var dagens fundering om färg. För övrigt fick jag igår när jag låg i badkaret för mig att det skulle vara så vackert att titta upp på ett underbart sommarblått tak i badrummet? I stället för det vita. Vitt kakel på väggarna - men ett blått tak därovan???

7 kommentarer:

Monika Häägg sa...

Det är märkligt det där med trender. För ett antal år sedan var jag och tittade på en soffa. Expediten kommer fram och ler lite och säger att "det är så trendigt med röda soffor". Då vände jag och gick bort till en svart soffa och den fick det bli! Jag som tyckte att jag var lite unik som kunde tänka mig en röd

Jane Morén sa...

Ett blått tak tror jag på. Jag har ofta tänkt att det vore fint med ett tak med stjärnor i. Men det finns så mycket att välja på, för mycket, att jag brukar lämna planerna helt snurrig med: ok, det där får jag fundera vidare på en annan dag.

Evas värld sa...

Monika! Visst är det en snopen känsla när man inser att ens idé är en del i en trend! Men jag är säker på att din svarta soffa blev jättefin.

Jane, jag gör precis som du. Jag tänkte mig ett ljusblått sommarhimmeltak med kanske några små ulliga moln - men sen tänkte jag också att nej äsch... det går ju inte. Men fint vore det! I barnens rum i Enskede klistrade jag stjärnor som lyste i mörkret, åh det var fint!

Matildas fikarum sa...

En lite språkfundering: heter det inte turkosa i plural? Turkosa sjalar?

Evas värld sa...

Turkos är ju ett ord man tidigare inte böjde, jag tycker fortfarande att det ser lite fult ut med turkosa till exempel fast det är helt korrekt - någon gång har jag nog lärt mig att det är oböjligt - men det borde då heta mina sjalar i turkos i stället så jag har nog blandat ihop begreppen och ändrar därför! Men turkosa och turkost.... det skorrar i mina öron när jag säger det!
Hur gör du med orange? Brandgult som jag sa hemma i Sundsvall :)

matildasfikarum sa...

Brandgult säger jag fortfarande, jag tycker mer om det ordet än orange. En orange sjal, två orangea sjalar. Två beigea sjalar. Det låter okej när man säger det, men visst ser det konstigt ut i skrift.

Evas värld sa...

Ja orange och beige klarar jag inte av att böja! Men du, vi kör på brandgult detta fina gamla ord! Och beige tycker jag för övrigt är en otroligt tråkig färg.