https://www.instagram.com/evaswedenmark/

lördag 15 januari 2011

De som garvar åt broddar och kallar det panchopryl tycker jag är nördar

Nu är det inte bara jag som suckar över snön, över isen, kylan, halkan i Stockholm. Människor tar sig fram stirrandes i marken efter ishala fläckar, plötsliga oöverstigliga ishinder. Broddarna är slut överallt och den som garvar åt broddar och kallar det en panchopryl tycker jag är nördar. Igår på middagen berättade alla hemska falla-omkull-bryta-ben-och-armar-historier.
Men ikväll ska jag på fest. Jag trotsar vädrets makter, tar min tunnaste röda klänning från Vietnam och åker taxi fram och tillbaka i mina broddkängor. Så det så!
Men Gumman Tö... var är du

17 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Jag är så glad att mina broddar låg vid handskarna så att jag inte glömde att ta med dem.

Gatorna är livsfarliga.

Är det verkligen billigare att låta bli snöröjning och ha så många sittande på akuten?

*P* sa...

Broddkängor och tunn, röd klänning. Du är ju underbar!

Önskar dig en trevlig kväll, du kloka kvinna!

Karin sa...

Just hemkommen från en broddförsedd men äventyrsfylld promenad på ishala gator läser jag din broddblogg. Och kan bara instämma. Hörni allihop: försök få tag i bra broddar!

När jag nyss gick utför Svartensgatan i backen mot Götgatan halkade en mamma med barnvagn till, alldeles bredvid mig. Hon gestikulerade för att hålla balansen, tappade taget om vagnen som jag grabbade tag i. Då tittade hon skräckslaget på mig och sade:
- Tänk om inte Götgatan varit gågata!
- Det hände ju inget, tröstade jag. Men köp broddar för sjutton.

Jag har aldrig förstått att det skulle vara pensionärsaktigt med broddar; de var så självklara under hela min uppväxt. Hur skulle man annars kunna springa eller åka spark på ett effektivt sätt.

Amy sa...

Jag går ingenstans utan mina broddar, speciellt inte nu när jag har en bebis i magen.
Jag struntar fullständigt i vad folk tycker, jag vill gärna komma fram hel och inte bryta några ben.

Ha det så trevligt ikväll. =)

Annika sa...

Skrattar bäst som skrattar sist...
Precis när jag skulle kliva på 2:ans buss lade sig en ung kvinna rak lång framför den när hon skulle korsa gatan. Hennes stövlar var fina men hala. Och hon skrattade inte.

Cecilia N sa...

Läste idag i tidningen (artikeln finns inte på nätet) att en företagare beställde 37 000 broddar till i vinter och att de nu är slut och folk ringer från hela Sverige och vill köpa av honom, men det är som sagt slut. Förhoppningsvis kan man från leverantören i Taiwan ordna 10 000 broddar till innan vintern är slut.

Men det är sån där helfots i gummi. Själv brukar jag slita på yngsjöbrodden, heter den väl?
Men nu är jag ju orolig att de broddarna också tagit slut. (Rätt vad det är går gummiremmarna sönder; de nöts på grusningen.)

Evas värld sa...

Eva Granne, hur kortsiktiga är inte politikerna som inte inser detta!

P vilken härlig kväll jag haft - och min kompis underbara man både skjutsade oss dit och hämtade oss. Så snällt! Så kul fest säger en fnittrig Eva som just kommit hem :)

Karin, vad läskigt! jag band fast Miltons vagn vid min hand när vi var ute i halka en dag, livrädd att tappa greppet.

Evas värld sa...

Amy, då gäller det att vara försiktig. Jag fick dessutom sämre balans när jag väntade barn. Var rädd om dig!

Annika, det är läskigt att se hur folk bara glider omkull på gatorna eller främst på trottoarerna. Idag gick det inte att gå på trottoaren på söder, jag riskerade mig ut på gatan i stället. Inte bra!

Cecilia, Yngsjöbrodd var något nytt? Jag har kängor med broddar som går att fälla ut och också sådana som man drar på. Nästa vinter kommer vi att få nya broddvarianter tror jag, lättare att ta på och också att gå omkring med.

Anonym sa...

BVC

cruella sa...

Hm, ja, nu har du fått din tö - är det bättre;-)? Förfärligt väglag och inte lär våren komma fortare för det. Bara rått och eländigt, skitigt och fult.

Broddar är väl jättebra, fattar inte varför man har något emot såna.

Evas värld sa...

Cruella! Vet du hur glad jag var idag över regnet! Och det bäta av allt, medan jag åt middag på La Vecchia Signora så fortsatte vattnet att porla i små smältande bäckar. Och jo, jag vet, risken finns att vattenbäckarna blir till vidrig is om det blir kallt inatt, men jag fick i alla fall upp en liten glad vårkänsla idag!

englundskan sa...

Och har man broddar så kan man ju hävda att man går på Broddway.

Cecilia N sa...

Yngsjöbrodden är i metall som man spänner fast runt om tårna (eller tåfästet snarare) och så en gummistropp runt hälen också. Liten och lätt att ta av och på.

Enda felet är att man tydligen blir mer instabil av att gå på tå.
Men jag tänker jag går väl som drillflickorna: sätter i tån först.

Evas värld sa...

Englundskan... och då kan man väl inte vara en nörd om man spatserar på Broddway :)

Tack för infon Cecilia! I mina kängor med utfällbara broddar har jag lärt mig gåtekniken att sätta ner hela foten mer ordentligt än vad jag annars gör, rulla foten på underlaget liksom...
Idag lyser gårdagens vattenpölar, som jag blev glad av, som nyspolade isbanor så jag går nog inte ut!

Evas blogg sa...

Kängor med inbyggda broddar - det bästa jag köpt på länge!

Evas värld sa...

Eva, visst är det suveränt!

Evas blogg sa...

Mycket!