https://www.instagram.com/evaswedenmark/

tisdag 18 mars 2014

Har du också en kärlekshistoria med din bokhylla - Eller drömmer du om det hyllfria hemmet?

Bokhyllor gör mig trygg
Jag har ett intensivt och kärleksfullt förhållande till bokhyllor  (framför allt dess innehåll förstås)och hoppas det inte ska vara en passion för bara en utdöende generation.
Pappa och jag hade den tillsammans, kärleken till bokhyllan. En gång om året städade vi den. Vi tog ut alla böcker, bläddrade igenom. Dammade av. Torkade noga stringhyllorna innan böckerna placerades in igen. Alltmedan pappa talade om sina favoriter. Ofta Dan Andersson. Men det fanns många,

Så i mitt första hem hade jag såklart en bokhylla över en hel vägg, gigantisk. Jag laserade den själv i mörkgrönt och den var specialbyggd för platsen. En vän sa till mig: Ni kommer aldrig att kunna skilja er, hur ska ni kunna dela på den bokhyllan?
Men en dag packade jag ner min franska skönlitteratur och flyttade ifrån min hylla och nästan alla böckerna.

När jag flyttade från villan i Enskede många år senare var ett rum bibliotek. Jag skänkte bort mängder av böcker sedan jag och familjen tagit det vi ville.

Här i min nya lägenhet har jag så många hyllor som får plats. Böckerna står sorterade efter olika slags litteratur, all skönlitteratur i bokstavsordning.
Jag älskar mina böcker och bokhyllorna gör mig trygg.

Men allt oftare hör man att böcker är onödiga, att framtidens hem kommer att vara boklösa, allt finns i datorerna.
Sorglig framtid, säger jag, som vill sjunka ner i en mjuk soffa med en riktig bok.

Så vad tänker du?
Har du också en kärlekshistoria med din bokhylla?
Eller drömmer du om det boklösa hemmet?

24 kommentarer:

Enn Kokk sa...

Vår lägenhet är vad jag förstår mycket större än din, men den är ändå packad med böcker - det finns bokhyllor överallt. (Och ändå har vi till exempel alla deckarna och trädgårdsböckerna på vårt sommarställe i Öregrund.) Bibliotekarien på biblioteket i Öregrund sa en gång, när jag - som en förklaring till att vi inte lånade på hennes bibliotek - berättade hur många böcker vi hade: - Det är ju lika många böcker som vi har i vårt bibliotek.

Vi har gjort smärre utrensningar, men egentligen vill jag aldrig göra mig av med böcker, i alla fall inte sådana som jag har funnit någon mening med att skaffa och läsa.

Momentant löste vi utrymmesproblemet genom att helt sonika köpa en liten grannlägenhet, men nu är läget lika prekärt igen.

Super-Carina sa...

Jag känner igen mig! Förr i tiden var bokhyllan den viktigaste möbeln i mitt hem. Jag slängde aldrig någonsin en bok. Sedan flyttade jag till en etta och var tvungen att packa ner allt i ett förråd. Och livet gick vidare. Nu för tiden har jag bara några få böcker framme. De bästa. Eller mest aktuella. Sedan ger jag bort dem.

Granne med potatisodlaren sa...

Det är en så bra frågeställning. Jag glömmer aldrig när Marcus 11 år kom hem till oss och sa: Bor ni i ett bibliotek? Hemma hos honom fanns familjens böcker bakom dörrar för de tyckte att bokryggar är fula.
Nu har biblioteket blivit mindre hos oss. Många böcker har vandrat till Kupan, återvinningen och antikvariat. Trots att jag gillar att läsa en del på min minipadda så är bordet vid sängen full med böcker, byråerna täckta av böcker och hyllan med vinyl har också blivit en hylla med böcker. Det tar aldrig slut mitt behov av böcker.

Roligt att få läsa om dig och din pappa som dammade och städade tillsammans. Hos oss var årets bokhyllestädning en allvarlig historia som skedde när alla utom far var på Öland. Då hade han sex veckor när han ordnade bokhyllor och dammade.

Jag älskade att kolla på ryggarna med olika bilder. En bokserie hade en gäckande skugga som rusade fram. En annan ett fint typsnitt.

Idag står resterna söndertorkade i källaren. Drömmen om att binda in dem blev aldrig av och de tålde inte att vara granne med varmvattenberedaren.

Våra böcker står i olika hyllor beroende på ämne. En med transporter och tåg, en med Norrbottenslitteratur, en med samhälle, en med livres en francais och så all skönlitteratur.

Bo Blomberg sa...

Böcker! Självklart, dom kan jag inte vara utan, jag har alltid gillat böcker som objekt, det är klart, innehållet med men finns det nåt vackrare och mer ombonat och tilltalande än ett hem med många böcker? Har också alltid gillat bibliotek i allmänhet och att strosa omkring i en bokhandel. Lika kul som att gå runt på Clas Ohlson :-) Tyvärr så har vi flyttat till mindre o mindre lägenheter så många har jag måst ge bort fler borde bort i stället för att det ligger travar lite här o där, men jag har svårt att göra mig av med böcker även om jag vet att jag inte kommer att läsa, läsa om eller ens bläddra i dom mer...är väl en ekorrsjäl. Men jag gillar att ha med mig många böcker när jag åker nånstans för några dar, så därför när jag också en dröm om att ha dom packade i nån liten dator. Men det är en helt annan historia.

Eva Swedenmark sa...

Åh Enn! Så underbart att kunna köpa grannlägenheten och inreda den till bibliotek. Låter som en dröm. Så fint du berättar om alla era böcker. Utrymmesskälen tvingar mig att vara mer sparsmakad och att snabbare ge bort böcker - ändå växer högarna!

Eva Swedenmark sa...

Carina, livet tar olika svängar. Vad göra om man inte har plats? Det är ju också väldigt fint att läsa, tycka om och generöst skänka vidare. Jag har inrättat en låda i min trappuppgång där jag ställer böcker jag inte behöver behålla. Känns bra!

Eva Swedenmark sa...

Eva, så fint du berättar! Och vad roligt att du också hade en bokhyllepappa!
Just nu skulle jag behöva min, det har uppstått en viss oordning i hyllorna och jag har inte haft kraft. Men snart :)
Det är fint att kunna ge vidare böcker, men vissa måste man spara.
Och visst är det underbart roligt att fundera på hur man ska sortera!

Sara Modig sa...

Även jag älskar mina böcker! Maken tycker allt som oftast att jag kan slänga ut dem som jag läst, och dem som jag inte läst "kommer du väl ändå aldrig att läsa". Men ett hem utan böcker är ett hem utan själ... Har sorterat i färgordning, vilket fått den positiva effekten av att när jag letar efter en viss bok kan överraskas av någon annan bok, som jag annars glömt bort. Dessutom blir stämningen i rummet så mycket lugnare av de samlade färgtonerna i hyllan.

Elin sa...

Det bästa med böckerna är att kunna ta upp dem, bläddra än här än där. Stå och titta på dem och bara få inspiration. Hitta någon man inte tänkt på på länge. Böcker måste det vara i ett hem!

Eva Swedenmark sa...

Bosse, jag är också en ekorrsjäl när det gäller böcker! Tycker om att bädda in mig i böcker. Bokhögar med böcker om väntar på att bli lästa är det bästa som finns.

Eva Swedenmark sa...

Elin, böcker ger verkligen trivsel och hemkänsla. Böcker och tavlor och kära små föremål med minnen i sig. Okej jag vet, så talar en samlare, en ekorrsjäl som vännen Bosse uttrycker det :)

Eva Swedenmark sa...

Sara, ett hem utan böcker känns sterilt, tyclker jag, själlöst som du säger. Det skule vara kul att se en bild på din färgsorterade hylla. Själv är jag ganska alfabetisk men inte till exempel i poesi och fantasyhyllan ... än så länge i alla fall! Vem vet vid nästa städryck?

Marina sa...

Visst är det konstigt, att det ska vara så svårt att skiljas ifrån böcker! När vi flyttade från huset till lägenhet var jag tvungen att rensa ur massor, det fick liksom inte plats. Då sorterade jag ut massor och sa till alla vänner att det bara var att hämta. Nu har jag insett att de vi har inte heller får plats, så när jag kommer hem är det troligen läge för en likadan manöver...

Pettas sa...

Går det att ha ett hem utan böcker? Kan man ens kalla det att ha ett hem?
Omöjlig tanke för min del. Har man bra böcker i en bokhylla så har man det mesta man behöver

Margareta Wahlén sa...

När jag avslutade bokhandeln ställde vi de fina Lundhagsbokhyllorna i Agnes rum som nu blev bibliotek. Drömmen om ett rum fullt med böcker uppfylldes härmed! Kan inte tänka mig ett hem utan böcker…det får vara hur det vill med ordningen men det är som med mina vänner, lite huller om buller men ack så viktiga!

Eva Swedenmark sa...

Marina, det är spännande att se vilka böcker som alltid överlever alla rensningar, eller hur?

Eva Swedenmark sa...

Pettas, jag är helt inne på din linje, ett hem utan böcker känns helt enkelt ogästvänligt!

Eva Swedenmark sa...

Margareta! Du är rolig, och jag känner igen mig. Jag har ambitioner men huller om buller blir det ibland. Och det är trivsamt. Ett rum fyllt med böcker, ljuvligt. Och säkert trivsamt som din bokhandel!

askott597 sa...

Jag kan heller inte var utan bokhyllor. Även om de nu efter två flyttningar minskat i omfång. Mycket rensades bort alla stor tjock "herrböcker" deckare med mera ställde jag ut i trapp huset. De försvann snabbt sen är det viss böcker som jag bara inte kan göra mig av med . Alla mina flickböcker finns kav och dessa har jag kompletterat med Anne på Grönkulla (7)st som jag inte hann läsa som ung.
De böcker som jag saknar mest som jag inte kunde ta med i flytten är de ca 500 böckerna från Kornaxets studiecirkelbibliotek som jag köpte för en krona st i början på 1990talet. Ingen ville ha/köpa böckerna så det fick bli kvar i huset vi sålde då de sa sig vilja ha dem...Där fanns många guldklimpar.
Nu läser jag mycket biografier och kvinnohistoria. På pallen bredvid sängen ligger tio nya böcker som jag måste sortera in snart..Får ta det när jag vårstädar hyllan.

Anna-Karin sa...

Bokhyllor, böcker och papper överallt. Ett arbetsrum att skriva i, eller ett hem att leva i kan inte finnas utan böcker i mängder. Helst från golv till tak!

Eva Swedenmark sa...

Vilket härligt liv med böcker, Askott. Men jag förstår vilken sorg det måste vara att lämna dem. Det är roligt med flickböcker, jag har också kvar en del av mina. Och det verkar som om våra hem liknar varandra med boktravar överallt!

Eva Swedenmark sa...

Anna-Karin, det finns ingenting som gör ett hem så hemtrevligt som välfyllda bokhyllor och lockande boktravar!

KaosJenny sa...

Ja, jag har också en kärlekshistoria med vår bokhylla men under rådande omständigheter står flera hyllor uppställda i källaren, funkar bra. Favvo-böckerna har vi här uppe och så går man ner och hämtar när man ska ha någon av de andra.... Böcker är hemtrevligt Kram

Catarina BZ sa...

Så uppiggande läsning! Tack.
Jag hänvisar till bokkärlken i min blogg – www.baldoreportage.se/baldotantens-blogg-19897567