https://www.instagram.com/evaswedenmark/

onsdag 2 mars 2011

I mig finns en läsälskande ung person som gärna läser om och om igen

Jag längtar alltid till de där allt uppslukande läsupplevelserna, de man hade som barn och ung. När jag var inne i boken, en del av den, steg rakt in i handlingen utan förbehåll. Åh dessa böcker. Tänker det när jag plockar upp min box i Bonniers Klassikerserie Repris. Det finns två boxar, jag har den med Frances Hodgson Burnetts Den hemliga trädgården, Maria Gripes Agnes Cecilia, Louisa May Alcotts Unga kvinnor, Jean Websters Pappa Långben och Lewis Carrolls Alice i Underlandet. Alla älskade böcker i min ungdom.
Först funderar jag på om det är någon läsälskande ung person som vill ha boxen, men den tanken försvinner snabbt. I mig finns nämligen just en läsälskande ung person som bara längtar efter att läsa om.
Läsa om och om igen, det var vad jag gjorde med mina böcker. I sommar, på landet, på verandan, kommer jag att ligga utsträckt med min box i närheten och långsamt avnjuta böckerna, förmodligen med en Campari med apelsinjuice och klirrande isbitar inom räckhåll. Eller vad säger ni?
De två första reprisboxarna ovan säljs bara under bokrean, sägs det. Jag har sett dem på flera ställen, så skynda på!

9 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Det är så härligt att tänka tillbaka till när man läste som ung. Jag kunde spendera veckor av mitt sommarlov till att bara läsa. Jag läste på rummet, i vardagsrummet, ute på altan, på stranden...Det var fantastiskt. Jag slukade allt jag kunde komma åt. Fantastiska minnen!

Den Ofrivilliga Bloggaren sa...

Jag läste Tom Sawyer och Huckleberry Finn...och tillsammans med mina vänenr skapade vi en sådan värld om somrarna. Barndomens läsupplevelser ligger varmt bevarade i hjärtat. Jag känner, precis som du, fortfarande behov av att läsa om dem. Faktum är att jag för inte allt för länge sedan läste God natt mister Tom...

Evas värld sa...

Trillingnöt, som barn bestämde jag att när jag blir vuxen ska jag aldrig gå ut på vintern, bara sitta inomhus och läsa!

Den ofrivilliga, jag älskade Tom Sawyer och Huckleberry Finn, vilka äventyr! God natt Mr Tom läser jag då och då och gråter fruktansvärt! Jag gjorde en intervju en gång i London med Michelle Magorian förresten, just för att jag gillade hennes böcker så mycket

Granne med potatisodlaren sa...

De är så fina de där boxarna. Jag får ta mig ner till stan och titta in på bokrean. Du skriver så bra om hur det är att älska att läsa. Jag blir glad varenda gång jag läser om hur du liksom badar i berättelserna. Det gillar jag också.

Elisabeth sa...

Tycker också boxarna är bedårande. Du skriver med sådan kärlek till läsning och orden. Och visst känner jag igen mig.Jag levde för att läsa och fortfarande är läsning mitt livselixir.

Evas värld sa...

Eva, jag tror det är befriande att få skriva vad jag vill på min egen blogg, inte känna det recensentkrav jag hade tidigare som redaktör för en kulturtidskrift. Nu behöver jag inte redovisa saker utan bara gå på min egen lust, min egen känsla. Och ja boxarna är så fina!

Elisabeth, ja tänk vad läsning ger och har gett under livet Så många världar man får uppleva och så många människor man kommer nära. Hoppas du får tag i en av de fina boxarna!

Den Ofrivilliga Bloggaren sa...

Delad glädje är alltid dubbel glädje!
Jag har dock en benägenhet att ge små presenter i vardagen, utan att behöva ett speciellt datum eller någon annan anledning, mer än att jag vill ge.

kajsastina sa...

Läsning av böcker är mitt favoritintresse, speciellt sedan jag opererade ögonen för gråstarr. Jag ser som en hök. Då jag var barn lånade jag böcker och läste under täcket med ficklampa. Senare fram till 40-års ålder läste jag allt jag kom över. Under 20 år hann jag tyvärr inte läsa, var tvungen att hela tiden vidareutbilda mig, men hade en bok som inte var faktabok på nattduksbordet. Boxen har jag läst om hos Kära blogg. Letade idag i en bokhandel, ska söka vidare i morgon.
Tack för allt trevligt du skriver om böcker med tips osv.

Evas värld sa...

Den ofrivilliga, oväntade presenter är alldeles underbart att få. och att ge!

Kajsastina, visst är det härligt att vi kan dela boktips med varandra på bloggen, både om nya och gamla böcker. Vad jag känner igen det där med att ligga under täcket med ficklampa, och att böna och be om att få läsa "bara ett kapitel till, snälla...?"