https://www.instagram.com/evaswedenmark/

fredag 17 juni 2011

Många nakna män på Fotografiska - men bilderna av Patti Smith fängslar mig mest

Igår var jag på visning av Robert Mapplethorpe-utställningen, som just har börjat visas på pigga Fotografiska som seglat upp till att bli mitt favoritmuseum, på bekvämt gångavstånd hemifrån mig dessutom.
Så många snoppar med varierande utseende och i olika format (mest erigerade)  på en och samma utställning var det länge sedan jag såg. Så många erotiska bilder av män. En del riktigt vackra.

Men det som fängslar mig mest är de kärleksfulla bilderna av Patti Smith som RM levde med under några år. Hon skildrar den tiden så makalöst fint i sin bok Just kids, jag läste den förra sommaren och njöt verkligen. Så speciellt och så fint berättad och den unge Robert Mapplethorpe blir jag nästan förälskad i när jag läser om honom i boken och ser honom med Pattis ögon. Att hon hade en viktig plats i hans hjärta syns på bilderna. De har en helt annan karaktär än många av de andra fotografierna, tycker jag. Där finns ömheten.

2 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Vad jag längtar dit. Både till det fantastiska huset och till Mapplethorpes bilder. Även jag villse bilderna som Patti Smith berättar om. KOmmer ihåg en utställning på Moderna får minst 20 år sen. Där var det erotiska blommor som dominerade.

Evas värld sa...

Eva! Det var ett jättebra program idag i P1 med intervju med Patti Smith och mer om utställningen, lyssna på det, om du inte redan gjort det, verkligen intressant. Jag insåg att jag uttalat Mapplethorpe fel, mapple som apple ska det inte vara förstod jag nu...konstigt!