https://www.instagram.com/evaswedenmark/

fredag 18 november 2011

Matupplevelser i litteraturen

Jag är däckad i en influensa som inte vill ge med sig. I dag efterlyste jag huskurer på facebok och fick så många att man kunde göra en minibok. Jag testade nästan alla, mår bättre men inte bra.
Det är tråkigt för i morgon bitti åker Annica och jag till Åland på ett härligt seminarium om mat och litteratur. Vi ska prata  utifrån våra Bärböcker.  Seminariet äger rum på lördag men vi åker redan tidigt fredag morgon.
Det är härligt att tänka på matminnen i litteraturen. Saftiga skildringar av mat. Vad kommer du att tänka på?
Jag älskar skildringarna av barbecues i södern i Borta med vinden. Jag hade aldrig hört ordet när jag läste boken första gången och uttalade det på sundsvallska. Jag ville bara vara med där. För att inte tala om bilden jag fick av Scarlett när hon sliter en rädisa ur Taras jord och känner att hon kommit hem.

Jag tänker också på Ådalens Poesi av Pelle Molin. I den finns kapitlet Kams som pappa brukade läsa högt. Vi skrattade så vi tjöt - pappa också - vid beskrivningen av hur hur den lille hungrige pojken satte en alltför stor deg så det fanns kams i hela huset.
Men som sagt: vad minns du?

4 kommentarer:

Monika sa...

Den enda bok jag egentligen läst som fick mig att önksa att jag hade en luktbok, var Bastarden från Istanbul av Elif Shafak. Vilka underbara maträtter, genom hela boken.

cruella sa...

Jag minns mat och hushållsskildringarna från Laura Ingalls Wilders böcker om familjen som flyttar från stora skogen, till prärien, till staden på prärien, till huset vid Silverån... Särskilt i den första boken när de fortfarande är bofasta i skogen är det fantastiskt att läsa om de rökta skinkorna, lönnsirapen och hur mamman kärnade smör och vintertid färgsatte det med saft från rivna morötter... Festen kring lönnsirapsframställningen är också minnesvärd.

Anonym sa...

Hett kaffe i Cora Sandels bok om Alberte! Hon drack kaffe som brände både strupe och händer för att det var så fruktansvärt kallt däruppe i Norrland.

Lovis bröd i Ronja såklart!!!

Eller mjölkchokladfloden hos willy wonka.

Kul fråga,det kommer jag fnula på länge nu.
ellen

Evas värld sa...

Tack snälla för svaren, jag tror jag måste samla på mig fler litterära matupplevelser, det var jättekul att prata om det på seminariet på Brändö.