https://www.instagram.com/evaswedenmark/

söndag 21 september 2014

Malena Ernman är årets kvinna för mig

Malena Ernman fenomenal som kung Xerxes
"Det här projektet bygger bara på ren och skär lust. Vår ursprungsidé var att göra en operaföreställning i Stockholm på samma musikaliska nivå som om vi gjort den i Paris eller Wien och kombinera det med den världsledande teatertradition som finns här i Sverige. Blixten, Lars och jag gjorde en önskelista med precis allt och alla vi ville ha med. Och den önskelistan är fortfarande helt intakt. Det är helt galet egentligen. Xerxes är ett galet projekt!!! Precis lika galet som vår dröm om att göra opera lite, lite, lite folkligare", skriver Malena Ernman på sin hemsida:  www.malenaernman.com
 

Årets kvinna för mig utan minsta tvekan  Malena Ernman. Jag följer hennes kamp mot främlingsfientlighet i insiktsfulla uppdateringar på Twitter och  i sociala media. Hon förtröttas inte i kampen mot den  dumhet som finns. Hennes metoder är humor och engagemang.

Dessutom är hon en så fantastiskt kreativ och mångsidig sångerska med en smittande entusiasm.
Igår var jag med min bror och hans familj och såg Xerxes Artipelag, en barockopera som hon varit drivande i att framföra.

Artipelag är ett fantastiskt museum i Stockholms skärgård ni inte får missa.
Under två månader spelas nu barockoperan Xerxes av Händel där. I en vacker avskalad scenografi njuter man av musik med Malena själv som en dråplig kung, sångare som Kerstin Avemo, Loa Falkman och Ensemble Matheus, en fransk orkester. Nära 800 personer får plats i salongen.
Vi åkte ut tidigt för att hinna äta och njuta av den vackra naturen innan vi bedårades av föreställningen.

Det är en gammal vän till mig som ritat detta hus så kongenialt inbäddat i naturen. Den fine arkitekten Johan Nyrén som själv tyvärr gick bort innan huset invigdes. Jag tänker på honom med vemod när jag är där. 
Det är underbart med ett hus som öppnar sig för konst, för opera, för god mat för överraskande händelser. När vi var där stod ett femtontal konstnärer framför varsitt staffli och målade, också det något man kan pröva på om man tar båten ut dit.

Gör som vi. Ta båten till Artipelag, försök få biljetter till denna roliga underfundiga välsjungna opera. Och dessutom: Följ Malena Erman på Twitter!


6 kommentarer:

Anna/notonmusic sa...

Haft turen att se Malena Ernman ett par tillfällen "live" senaste året, hon är verkligen en förebild på många sätt. Och nu blir jag ju väldigt sugen att se och höra henne igen förstås...

Eva Swedenmark sa...

Anna, jag tror att det går att få tag i biljetter - det är en upplevelse!
Det enda som inte fungerade var serveringen - jag skulle ta med mig en egen picknickkorg! För serveringen var dyr och katastrofalt rörig.

Margareta Wahlén sa...

1 oktober ska Christer och jag dit! Har förstått att det är en fantastisk föreställning! Som du beundrar jag denna Amazonkvinna!

KaosJenny sa...

Åh, vad härligt! Håller verkligen med om att Malena Ernman är alldeles underbar. Verkar oerhört klok. Kram

Eva Swedenmark sa...

Margareta! Så härligt, ni kommer att få en underbar kväll!

Eva Swedenmark sa...

Jenny, visst är hon fantastisk. Oförvägen kan man säga. Det gillar jag. Kram!