https://www.instagram.com/evaswedenmark/

tisdag 23 september 2014

Vad gör du när du är vaken mitt i natten?

Somnar jag nio på kvällen så vaknar jag två, inget att göra åt saken. jag somnade nio för att jag inte sov natten innan. Nu har jag läst tidningar, försökt se på en teveserie på Netflix som någon i teve rekommenderade, Orphan Black, den började bra men spårar snabbt ur (ja enligt mig alltså, enligt teverecensenten var den superbra men vi har inte samma smak).

Vad kan man mer göra mitt i natten? Jag har just lovat mig själv att jag måste ha en mer läsvänlig sänggavel och absolut en frukostbricka från Habitat som står stadigt mitt i sängen.

Jag vill städa bokhyllorna men har ännu så förbaskat ont i armen efter operationen, jag vill skriva men har ont ... ja ni förstår, så jag strövar runt i lägenheten lite otålig och rastlös.
Väntar på tidningsbudet och på att morgonteve ska starta.
Det är inte helt perfekt trots att det ändå är det.

Känner mig ensam. 
Tänker att det är skönt att vara ensam och kunna stöka runt som jag vill mitt i natten.
Jag dricker en god latte, jag bläddrar i lättsinniga damtidningar, jag försöker läsa något mer allvarligt men jag vill bara att det ska bli dag.
Bra tips när man är vaken mitt i natten mottages gärna.17 kommentarer:

Bo Blomberg sa...

Jag vaknar ofta vid fyratiden och sen jag varit på muggen försöker jag somna om, räknar baklänges osv för att få "tyst" på hjärnan. Ibland lyckas det. Går det inte så läser jag en timme eller så och det brukar funka att somna om sen, men jag sover inte mer än summa 6-7 timmar per natt. Tittar aldrig på tv o äter inget.

Karin sa...

Jag som har sömn som hobby är kanske inte rätt person att ge råd om sömnlöshet... Men eftersom jag också är lättväckt händer det ju att jag kommer i otakt med sömnen och det är då sömntabletter kan vara en lösning. Bara då! När man hamnat i en omöjlig sömnrytm och måste återställa den till normala gängor. Håll ut även om du är trött, lägg dig vid normal sovtid, försök att komma tillbaka till rätt sovtider, säger min kloka dotter. Jag tillägger att när testat det ett tag och man är nära att bryta ihop av trötthet, då kan det vara en bra idé med en sömntablett!

Cecilia N sa...

En stickning?

Fast annars tänker jag att ska man somna om så gör man det lättast i sängen.

Så jag ligger kvar och försöker låta bli att fundera.

Eva Swedenmark sa...

Tänd inte, ät inte, låt bli datorn säger kloka dottern. Precis som du, Bosse. Att det ska vara så svårt att få tyst på hjärnan! Min kompis Lillemor ligger och tänker sig igenom alfabetet, huvudstäder på A, på B och liknande lekar. Hon brukar somna vid F.

Eva Swedenmark sa...

Karin, sömntabletter är nog sista utposten, har aldrig tagit det. Men det är verkligen hemskt att komma i otakt med sömnen.

Eva Swedenmark sa...

Cecilia, sticka är bra, det lugnar mig. Många pulsvärmare av enkelt slag blev det härom vintern :)
Det är ju så himla svårt att låta bli att fundera bara ... Hur gör man?

Cecilia N sa...

Tjaa ...

"Jaha, nu tänker jag det. Men just nu kan jag inte göra något åt det så det får vänta tills i morgon bitti.
...
Jo jag sa att det får vänta tills imorgon bitti.
Och nu kan jag ligga här och känna att sängen är sköööön ..."

askott597 sa...

I slutet på 1980-talet när jag mådde rätt dåligt och sov dåligt började jag med att tänka igenom sista avsnittet jag sett av familjen Cosby, som var det enda som roade mig då. Det funkade bra. (Nu försöker jag tänka på något bra samtal jag haft eller hört istället)
Vaknar ofta vid tre-fyra nästan varje natt, tar då nåt lättläst eller den bok jag håller på med, kliver aldrig upp och tar bara nåt varmt att dricka. Jagar inte upp mig då jag oftast inte har nån tid att passa. TV o dator ska man inte sätta på tror jag då blir hjärnan för aktiverad...

Anna/notonmusic sa...

Äter. Sen somnar jag. Det funkar på mig. Min teori är att all energi sätts igång för att bryta ner maten och då blir det inget kvar till vakentrollet. Men det är säkert helt fel enligt sömnexperter. Tråkigt att du fortfarande har ont Eva, hoppas det vänder snart!

Eva Swedenmark sa...

Jamen det är bra Cecilia! Jag ska träna på de replikerna :)

Eva Swedenmark sa...

Askott! Tror på tanken att inte jaga upp sig, det gjorde jag tidigare när jag hade så många tider att passa. Nu har jag ju inte det så det borde vara enkelt att bara sova eller läsa något lätt som du säger!

Eva Swedenmark sa...

Anna! Många bra tips på att tämja vakentrollet. Jag äter turkisk yoghurt och müsli med mycket nötter, det känns bra. Och ja det är eländigt att ha ont, det tar för mycket energi helt enkelt.

Margareta Wahlén sa...

Jag har tänkt på dig och sömnen. Jag undrar om du vilar mycket på dagen. När man har ont och även ska ta det lugnt kanske man inte är så aktiv som man brukar vara utan lägger sig lite då och då och kanske slumrar till. Har du svalt i sovrummet? skön kudde? Kanske skulle du pröva lägga dig lite senare, dricka något kvällste…jag tror också att våra sovvanor ändras med åldern, Vi behöver mindre sovtid helt enkelt när vi blir äldre. Jag vaknar oftast vid 4a tiden och då tänker jag på alla som också ligger vakna! Hej på er tänker jag och så ser jag fram emot frukostmackan och för det mesta somnar jag om! Den där frukostbrickan ska jag köpa och fylla nästa gång jag vaknar till… hur många varianter på goda frukostar finns!! Till slut blir du mätt och somnar om! kram Eva och hoppas du snart blir bra.

Linnea sa...

Jag brukar gå upp och ta lite fika sen lägga mig i sängen och lyssna på någon podcast/dokumentär, så jag kan ligga och vila! Ibland somnar jag, de gånger jag inte gör det har jag fått ha lite sagostund :)

Eva Swedenmark sa...

Margareta, jag tror helt enkelt att jag behöver mindre sömn, precis som du säger. Jag vilar nästan aldrig på dagen men eftersom jag har svårt att skriva nu så är jag lite missnöjd med att inte göra det jag vill. Tror det är en frustration som håller mig vaken men också att armen just på natten gör så förbaskat ont. Det går över det är jag säker på, så tålamod får jag ha och jag tar till mig av alla goda råd! Jag gjorde som du sa när jag vaknade vid fyra - och somnade om!

Eva Swedenmark sa...

Linnea, en sagostund ... det är ju perfekt! Så ska man tänka. Vill du nu tipsa faster om vilka podcasts jag ska lyssna på??? Kram :)

cruella sa...

Jag tror jag har tipsat förut om hur det blir tyst i huvudet: Skriv ned allting som surrar i enkla meningar på ett block och lägg i ett annat rum. Det låter ju helknäppt att nåt så enkelt skulle lura den lättretade hjärnan, men det gör det. Hörde det av en sömnforskare/läkare på radio för flera år sedan eller om jag läste det i en tidning. Prova!

Men annars är det väl inte så farligt att vara vaken några timmar på natten heller. Sitta vid ett köksbord och lösa korsord kanske lyssna på nattradio eller någon podcast och sticka eller virka. Tids nog blir man ju trött igen och kan sova lite till.