https://www.instagram.com/evaswedenmark/

lördag 24 januari 2015

Astrid Lindgren i mitt hjärta - läs mer i Denna dagen, ett liv


I omtänksam julklapp fick jag den nya stora biografin om Astrid Lindgren: Denna dagen, ett liv av Jens Andersen, dansk litteraturvetare.
En ljuvlig bok att läsa om denna Astrid som följt så många av oss genom livet. Pippi-böckerna så klart. Katiböckerna som jag älskade så. Saltkråkan. Ronja. Bullerbyn. Mio min Mio som jag inte kan läsa utan att gråta.
 I generation efter generation gladde hon oss med sina underfundiga, kloka, melankoliska roliga böcker. Vilken sagoskatt.
Jag följde och tyckte mycket om serien i TV av Kristina Lindström, de tre avsnitten. I Jens Andersens bok finns allt från serien plus ännu mer. Till exempel om hennes tuffa yrkesverksamma liv som redaktör på Rabén och Sjögren. Där träffade jag henne på sextiotalet. Lite sträng men vänlig, jag blev nästan blyg. Hon var så rak och rättfram i det lilla samtal vi hade.
Men vem var hon då denna kvinna som stenograferade ner sina böcker i sängen på förmiddagen? Visst vill man veta mer om hennes liv, hennes tankar bakom böckerna. Hennes drivkrafter. Allt finns så generöst beskrivet och dokumenterat i denna bok. Författaren har fått ta del av mängder av privata brev och foton - det finns fantastiska bilder i boken. Han har tillbringat lång tid med Astrids dotter Karin Nyman och andra släktingar och det är en fördjupad bild av Astrid som träder fram. Vilket engagemang, vilken generositet, så mycket sorg också.

Jag vill bara ge ett råd till dig som älskar hennes böcker: Läs den här biografin. Jag har läst ett avsnitt varje kväll och njutit av varenda sekund av läsningen om denna Astrid.
Vår Astrid, tänker vi. I boken stiger en kvinna fram med stort behov av ensamhet och integritet.

14 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Jag älskar att läsa den. Den är full av berättelser och väger tungt både bildlikt och bokstavligt.

Eva Swedenmark sa...

Eva, vad kul att höra. Jag känner likadant. En fantastisk biografi som jag verkligen älskar att läsa!

Karin sa...

Kul! Hamnar högt upp på lustläsningslistan!

Marina sa...

En bok som finns med på listan över böcker som jag ska läsa! Något jag ser fram emot.

Anna/notonmusic sa...

Missade avsnitten på TV! Såg ett halvt program :-( Det är så tråkigt när all tid bokas upp av måsten. Det får bli en investering i boken...den ligger ju kvar på mitt lilla läsbord i alla fall! Mio min Mio är favorit samt Ronja... Scenen där hon lämnar sin pappa i ett jätteskuttet över helvetesgapet för det hon vet är sant och rätt... Ibland har jag tänkt; vad vore min inre värld utan Astrids alla berättelser.

Margareta Wahlén sa...

Jag tyckte också mycket om dokumentärserien på TV och vill gärna läsa boken. Vilken vacker titel förresten..."Denna dagen, ett liv"...

Anonym sa...

Det finns ett sällskap som heter "Astrid Lindgren sällskapet" med b.la Lena T som suttit i kungliga bibliotekets källare i 10 år och arkiverat det mesta av det skriftliga arvet efter Astrid. Hon är en otrolig källa till att berätta. Är man en Astrid fan, som jag är, får man uppleva många intressanta stunder som medlem. /Pia

Eva Swedenmark sa...

i Sanning lustläsning, Karin!

Eva Swedenmark sa...

Marina, en ovanligt bra bok!

Eva Swedenmark sa...

Anna, ja vad vore vår bild av sommaren utan Bullerbyböckerna och Tjorven, vilka fantasidörrar hon öppnade med Mio, Ronja och Bröderna Lejonhjärta. En enastående alldeles makalös författare!

Eva Swedenmark sa...

Visst är titeln vacker Margareta, och det är ord som återkommer hos Astrid genom livet.

Eva Swedenmark sa...

Pia! Bra tips. Jag inväntade faktiskt bara lönen denna panka månad för att ansluta mig.

Anonym sa...

Kul! Då kommer vi nog ses någon gång efter alla dessa år! /Pia

Eva Swedenmark sa...

Pia, det ser jag fram emot!