https://www.instagram.com/evaswedenmark/

lördag 10 januari 2009

Våga ta plats, var inte rädd för att lyckas!

Jag hörde fd proffsboxaren Åsa Sandell säga: Att vara rädd för att lyckas kan vara en orsak till att man förlorar. Det var en av anledningarna till att hon inte fortsatte. Varifrån kommer denna rädsla som jag känner igen hos både mig själv och andra? Duktiga människor som nästan är framme vid de mål de satt upp men sedan saboterar för sig själva - som om de inte är värda framgång. Är det prestationsångesten som håller dem tillbaka? Är det den gamla vanliga välkända Jantelagen? Den som talar om för dig att du inte ska tro att du är någon? Vem skulle du vara om du verkligen gav dig själv lov att lyckas?

Om du sticker ut är risken större att någon har kritiska åsikter om den du är och det du gör. Du kanske vill bli älskad av alla och inte stöta dig med någon? Då är det säkrast att du håller dig på din kant - men tråkigt och en grogrund för bitterhet. Det är befriande att motarbeta just de känslorna. Acceptera att alla inte älskar dig. Säg till dig själv att du har rätt att ta plats, rätt att lyckas.

5 kommentarer:

Anonym sa...

vilket inspirerande inlägg!
När man krymper sig själv av rädsla för att verka pretentiös eller besserwissrig så slutar det ofta med att folk tycker att man är korkad och tråkig istället.
Det är läskigt att ta plats, men jag jobbar på det!

Sara sa...

Jag tror vi är släkt Eva...

Eva Swedenmark sa...

Vår klassbakgrund påverkar oss i släktled efter släktled, det är förvisso sant. Även om andra kan ha svårt att se det idag så är en bit av mig en liten sågverksflicka som saknade makt och inflytande och lydde under Jantelagen. Det är en av de pusselbitar vi har till oss själva!

Anonym sa...

Jag ger upp , har flera gånger skrivit kommentarer och gjort som det står att man ska göra men icke det dyker inte upp. Får se om det lyckas denna gång. Intressant blogg i alla fall.
Kerstin

Eva Swedenmark sa...

Hej Kerstin - nu gjorde du rätt! Klicka inte på brevsymbolen, klicka BARA på ordet :Kommentarer, då blir det rätt!!! Glada hej!