https://www.instagram.com/evaswedenmark/

torsdag 19 februari 2009

Jag har skrivit en härlig bok om femtiotalet


Jag är faktiskt stolt över boken "Folkbildningens femtiotal" och tror den skulle intressera så många fler.

Kära gamla femtiotal! I mitt kök står ett danskt teakmatbord som föräldrarna köpte på femtiotalet. Jag älskar det. Femtiotalet återvänder jag alltid till. Jag har faktiskt skrivit ett hel härlig bok om femtiotalet. Den heter Folkbildningens femtiotal. Jag skulle skriva en historik åt ABF. I stället för en traditionell historik kom jag på att vi skulle skriva en bok för varje decennium och placera in folkbildningen i tidsandan. Mycket roligare än att rabbla tråkiga historiska fakta som inte intresserar många - jag vet jag har läst en del tidiga urtråkiga historieböcker som bara handlar om männen i folkbildningens topp. Jag ville göra en levande bok där konst, kultur och design genomsyrar boken, presentera den galna härliga folkbildningen på gräsrotsnivå. Sätta in folkbildningen i det perspektivet. Berätta om cirklar - javisst - men hela tiden med samtiden med i bilder, texter, dikter, teckningar, affischer. Det var spännande, jag djupdök efter bilder i gamla dammiga arkiv. Längst ner i LO-huset fanns ett gammalt arkivskåp med fynd! Lottie Hallqvist gjorde layout och hon var lika entusiastisk som jag.
Nu ligger det väl ett antal ex och längtar efter läsare på Bilda förlag som inte precis marknadsfört böckerna. Ni som skriver om böcker och intresserar er för femtiotalet kan absolut kolla här: ABFs informationsavdelning (helene.oljons@abf.se). Jag tror ni kommer att gilla mycket av bilderna och texterna! Jag älskar omslagsbilden. En flicka som tuffar mot framtiden på sin cykel med påhängd motor. Sextiotalet - här kommer jag.

3 kommentarer:

Evas blogg sa...

Härligt att du blandar dikter, bilder, berättelser....för jag håller med dig om att många historieböcker kan vara tråkiga.
50-talet minns jag inte mycket av då jag är född -55.

Eva Swedenmark sa...

Även om man inte minns femtiotalet känns det som om många har en relation till möblerna, kläderna, stjärnor som Audrey Hepburn, James Dean, rocken med Bill Haley, Elvis! Stig Lindbergs porslin och textil, raketosten - ja masssor! Dessutom var det på många sätt ett hoppfullt decennium, det gillar jag att tänka på!

Evas blogg sa...

Så sant. Pappa köpte många vackra inredningsprylar som fortfarande finns kvar i deras hem. Och en del lampor som är helt underbara. Dessvärre har de gjort sig av med 50-talsmöblerna.