https://www.instagram.com/evaswedenmark/

tisdag 10 februari 2009

När förlagen vill mjölka pengar ur läsarna


Jon Kabat-Zinn skriver om medveten närvaro, klokt och engagerat. Jag har läst hans bok Vart du än gå är du där och lärt mig mycket av den. Såg fram emot Hitta hem till dig själv, 108 lektioner i Mindfulness.

Nu vill jag avråda er som liksom jag tänkte köpa den. Gör det inte! De kortfattade formuleringarna är bara ett hastigt uppkok på essensen i den andra boken om Mindfulness. "Det är en perfekt presentbok, vackert formgiven och genomgående illustrerad" - påstår förlaget. Men nej. En fin formgivning med torftigt innehåll är inte en bra presentbok, det är en ganska usel presentbok. Ett sätt för förlaget och författaren att tjäna snabba pengar på ett angeläget tema. Så man slänger ihop lite visdom i korta meningar och paketerar i en liten dyr presentbok. Innehållet är ungefär : Blaha blaha. Ytlig och ointressant, tycker jag. Jag gillar inte när bra idéer ska krängas på detta sätt. Natur och kultur borde veta bättre än att ge ut denna snabbmat i mindfulness.

1 kommentar:

Sara sa...

Det här är sant och intressant. Jag tycker Äkta vara, Mats-Eric Nilssons uppföljare till Den hemlige kocken också bär drag av detta. Det borde listas - De onödiga uppföljarna.