Jag blir glad över årets pristagare av ALMA-priset. Förra året gick priset till en enda enskild författare, Sonya Hartnett. I år är det en läsfrämjarorgansation, Tamer Institute. Jag tycker om att pengarna inte går bara till en enda enskild författare. Här lite om pristagaren. Mer kan ni läsa på www.alma.se
Tamer Institute for Community Education (Tamerinstitutet) i Ramallah är en oberoende organisation som sedan 1989 bedriver läsfrämjande arbete för barn och ungdomar på Västbanken och i Gaza. Tamerinstitutet grundades för att ge barn tillgång till böcker och alternativt lärande då barns och ungas skolgång, fritid och liv blivit lidande av oroligheterna i området. Tamerinstitutet delar också ut läspass i vilka man får en stämpel för varje bok man läst. En tydlig symbol för att den som kan läsa böcker existerar inga gränser. Som Astrid Lindgren sade: ”Bra barnlitteratur ger barnet en plats i världen och världen en plats i barnet”.
Tamerinstitutet är navet i ett nätverk som arbetar med skrivarverkstäder, berättande, drama och bokprat för barn och ungdomar. De förser bibliotek med barnböcker och de utbildar bibliotekarier och föräldrar. Varje år anordnas en nationell läskampanj som kulminerar med National Reading Week. 2008 nådde kampanjen 52 000 barn i flyktingläger och i avlägsna byar och samhällen som deltog i bokprat, drama, tecknar- och skrivarverkstäder.
Tamerinstitutet bedriver också ungdomsverksamhet. Ungdomarna, som ofta deltagit i Tamers arbete sedan de var barn, gör bland annat en egen tidning, Yara´at. Där publicerar de tankar, dikter och berättelser. När Tamerinstitutet startade fanns praktiskt taget inga palestinska barnböcker. I dag har organisationen publicerat mer än 130 titlar och flera av de barn som gått i Tamerinstitutets skrivarverkstäder har som vuxna börjat skapa egna böcker.
3 kommentarer:
Det var mycket välkommet att priset gick till Tamerinstitutet. Förra våren besökte jag, tillsammans med världsbibliotekets Sven Hallonsten, institutet i Ramallah och imponerades då stort över deras hängivna arbete för att ge barn möjlighet att läsa böcker. Under svåra yttre omständigheter; få lärare, ont om skolmaterial, lite pengar,belägringstillstånd i Ramallah, uträttade institutet storverk. Jag kommer speciellt ihåg en fiffigt sätt att låta barnen göra sina egna sagoböcker med en alldeles egen genialt enkel teknik men med förbluffande läckert resultat. Vi mötte besjälade människor som trodde på " Orden som befriar" och därför kunde uträtta storverk. De framställde affischer, tryckte och spred böcker i skolorna, ordnade skrivarverkstäder och månade om sitt lilla fina bibliotek. Heder åt en sådan kulturgärning! Kent
Kent, vad kul! Själv kände jag inte alls till Tamer Institute så det var kul att höra att du till och med varit där. Jag är glad att de fick priset.
Ja, det låter som en mycket bra verksamhet (som inte heller jag kände till).
Skicka en kommentar