torsdag 12 juli 2012

Humle med hål, ett hån mot hobbyodlaren

Kära vänner, när min humle är mest bara en massa hål i bladen... vad gör jag då. Såpvatten kanske? Jag testar det. Vilka proportioner? Men angriper bladlössen er humle också, undrar jag? Och är det bladlöss?
Vidriga mördarsniglar på min veranda i morse. Man får förhärda sig - och mörda dem i synnerhet när de kränker territoriet och anfaller vår veranda.

Vi kör kryddodlingarna i olika krukor med mera på ett icke använt bord i år. De verkar trivas bättre med det. Tidigare år har det bara blivit misch-masch i kryddrabatten.
 När det gäller krukväxter är mina fingrar gröna. Men med odling är en annan sak, där är jag en riktig novis.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Det kanske räcker att duscha den i rikligt med vatten, annars, prova Provadospray. Lycka till!

Anonym sa...

Jag har skickat en artikel angående hål i bladen på humle till din e-mail adress. Hoppas det hjälper. Kram Ulla C

Karin sa...

Jag tycker nog att du har ovanligt mycket blad kvar på din humle. Mina humleblad ser ut som spindelväv, med bara bladens nervtrådar kvar och just inget mer. Humle är sånt. Man måste störa bort de där glupska små larverna hela tiden. Duscha vatten eller såplösning, slå till plantan ordentligt varje gång man går förbi, glesa ut den så att den inte blir för kompakt, kanske till och med plantera om så att den klättrar fritt. Det är ingen slump att proffsodlare använder humlestörar!

Granne med potatisodlaren sa...

Det är nu när jag ser hur de små krypen äter upp växterna som jag kan glädjas åt vintern, Eva! Varje år i slutet på växtsäsongen drabbas även mina blad av olika hungriga små larver men de kan ju inte klara av vår vinter än. Ja, fast nu kanske klimatet snart har ändrats så att även vi får klaga över mördarsniglar och ihåliga blad. Tur att du har hittat ditt sätt att värna örter och kryddor.

Jane Morén sa...

Precis så där ser min humle också ut. Men nu fick jag tips här: slå till Humlen var gång du går förbi. sådana råd är roliga, lite som ta i trä och spotta tre gånger, men kanske fungerar det. Annars har jag fått tvätta av fingerborgsblommorna med såpavatten. Sett både små och stora sniglar men först nu kollat upp hur en mördarsnigel ser ut och hu jag har dem också, en i går på min altan. Men vad jag vet kallades de aldrig mördarsniglar när jag var liten, en vanlig jäkla snigel utan hus bara.

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

tack för tipsen, nu daskar jag till humlen när jag går förbi, slänger tvättvatten med tvålrester på den och besprutar den med såpavatten, den ser piggare ut, är humlen en masochistblomma!!

englundskan sa...

Jag tror att humle ska växa fritt, alltså inte intill husväggen. Ohyran trivs i lä. Och så kan man ju duscha med såplösning, dels halkar dom av och så får man stans renaste larver.

Marina sa...

Precis sådär såg vår humle ut också när vi hade huset kvar. Till slut gav vi upp och slutade jaga de gröna små larverna. Som tur var, så växte ju humlen så fort att de hann faktiskt inte med att äta upp den!!

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

I år, 2015, är min humle helt överdådig! Kanske all ohyra regnar bort?

Anonym sa...

Vår humle är värre än vanligt i år :-(
Har två plantor med 3 meter mellan och båda är hårt angripna. Ska börja ge de smisk och tvål/såpavatten