https://www.instagram.com/evaswedenmark/

måndag 2 mars 2009

Galna, äventyrliga, lättsinniga, kärleksfulla och yrkesarbetande mammor

Maria och jag har funderat kring mammor idag. Vi har ju uppfunnit två glada äventyrliga otroligt politiskt inkorrekta mammor i våra böcker "Papparesan" och "Till havs med Black Bird". Det var befriande att skriva om dem. Kanske är det en ny trend sa vi oss. Mammor på vift i ny barnlitteratur. Dagens barn möter inte längre bara elaka styvmödrar, döda mammor och ordentliga husmödrar utan också galna, äventyrliga, lättsinniga, kärleksfulla och yrkesarbetande mammor ? Så som pappor alltid fått vara. Maria och jag är mammor till de äventyrliga mammorna Bella och Sivan och deras sex barn i böckerna "Papparesan" och "Till havs med Black Bird".
På bilden: Eva och Maria eller Sivan och Bella?

8 kommentarer:

Evas blogg sa...

Underbart med äventyrliga mammor!

Anonym sa...

Nej men hallå! Inte sjutton är det ofta man möter de mammor som ni beskriver som präktiga, elaka stydmödrar eller döda mammor i barnböcker idag. Jag tycker de finns alla sorter. Ni är välkomna att bidra med era mammor också men inte är det så revolutionerande tycker jag med mammor som lever ett spännande liv, det finns redan! //Nina

Eva Swedenmark sa...

Hallå Eva och Nina! Jo det finns säkert olika slags mammor för sällan är man ensam - men det var så härligt att beskriva mammor som egentligen inte lever ett så spännande liv, de är ganska vanliga mammor i Gävle till en början, men i stället för att duka under i elände så gör de något oväntat. Det ger oss en glädjekick att tänka så. Och nog har vi sett många olyckliga, ensamma mammor i ungdomslitteraturen! Dock inte så ofta fattiga men företagsamma rock n´roll morsor.Här är dom!

Evas blogg sa...

Jag tycker det är härligt med allt vad positivism innebär. Behövs som kontrast till allt negativt. Och just att det går att hitta guldkorn i tillvaron, bara man har lite fantasi och mod.

Lena sa...

härligt det ska bli att läsa! det finns verkligen inte många vanliga mammor som får vara knasiga och galna i litteraturen. eller på tv för den delen! tänk bara på hur ovant det var att få se en person som mia skäringers tabitha kliva ut i rampljuset. bra. det behövs många fler sådana skildringar!!

Maria Herngren sa...

Och har ni tänkt på alla barn/ungdomsprogram som SVT gjort genom åren. De där sommarlovsmornarna till exempel som alltid bestått av två struliga grabbar och en tjej som alltid fått stå för det mer ordentliga. I program efter program. Aldrig två struliga, busiga, töntiga tjejer som en kille fått hålla reda på.
Med min yngsta kille läser jag fortfarande Bamse (15e året i rad), en stark, snäll och solidarisk Björn som jag verkligen gillar. Och Nallemaja har ju fått finnas med som en stark tjej och lite busig där, lite tvärtom faktiskt med hennes bägge bröder. Men mammorna Brummelisa och Nina Kanin har inte fårr vara så äventyrliga precis, även om de fått ge sig iväg liiite någon gång och särskilt nu på senare tid. Och när de väl får göra det, först då, blir det så tydligt att de aldrig fått det. Att det är männen, papporna Bamse och Lille Skutt (även om alla mina barn när de varit riktigt små alltid trott att den rädde Lille Skutt varit en tjej, vilket säger en hel del också) och så Skalman.
Ja, det börjar komma andra sorters mammor i barnlitteraturen, som engelska Jacqueline Wilsons ibland galna mammor. Men de är ännu väldigt få. Det har till exempel gjorts undersökningar som visar att mammor i barnlitteraturen mycket sällan har ett yrke vilket papporna väldigt ofta har.

Eva Swedenmark sa...

Ja undra på att du satt där nere i Västergötland, Maria, och bara älskade Modesty! Jag sörjde över att det inte fanns en enda kul kvinnlig förebild i Sagan om Ringen. Åh, tjejer, systrar, alla dessa brödraskap man läser om...

Anonym sa...

Den mest chockerande och politiskt inkorrekta mamman att skriva om idag skulle nog vara en riktigt god och glad bullmamma. De andra käcka, vågade mammorna kryllar det av i alla böcker ända sedan 70-talet så det så!Hälsar Gustav