https://www.instagram.com/evaswedenmark/

lördag 25 april 2009

Sluta vara bittra och klaga inte på åttiotalisterna - de är framtiden

"Jag har aldrig träffat någon född på 80-talet som räknar med att bli serverad ett fast jobb med pension, gratis bläckpennor och julfest med coverband."

... så skriver Kristin Lundell idag i Svenska Dagbladet. Så sant! Jag förstår inte debatten om att åttiotalisterna skulle vara så lata. Det är de inte. Däremot får de kämpa som små djur för att få plats på arbetsmarknaden. De sliter på konstiga jobb, obetald praktik, de har sett mer av insidan på arbetsförmedlingarna än de flesta fyrtio- eller femtiotalister jag känner gjort under hela sitt liv. Det är verkligen ingen räkmacka de seglar in i framtiden på - tidigare generationer hade det mycket lättare i så fall. Läs Matildas blogg och se en typisk behandling av en ung ambitiös tjej som bara drömmer om jobb och framtid men får skit av sin arbetsgivare. Läs hur Ellen drömmer om framtiden på sin praktik i Sydafrika. Sen tycker jag i och för sig att det är fånigt att dela in folk efter vilket decennium de råkar vara födda, det handlar ju faktiskt om var man är född, i vilken klass. Överklassen har väl alltid seglat omkring oberoende av decennium.
Men de unga människor jag har omkring mig som råkar vara födda på åttiotalet , de är fantastiska, de jobbar och sliter och drömmer. De blir sparkade från jobb, de blir utlasade, men de kommer igen. De ger inte upp. De söker utbildningar runt om i världen, och hallå! Det är de som är framtiden. Sluta vara bittra ni äldre som klagar.

8 kommentarer:

Eva Hillén Ahlström sa...

Eva, jag håller fullständigt med dig. 80-talisterna får kämpa - och gör det. Min erfarenhet är densamma som din. En generation som inte får något gratis. Och jag beundrar Matilda, vilken stark och klok tjej.

Eva

Eva Hillén Ahlström sa...

http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1732&blogg=32285

:)Eva

Stefan sa...

Är själv 80-talist och man, vilket tydligen är värre nu för tiden. Det finns många artiklar och statistik som visar på att de som drabbas allra hårdast är 80-talister som är män, beroende på att feminister flyttar fram positioner så kraftigt och att resten av samhället anpassar sig på ett sätt som gör att vi får sota för vad andra har gjort. Jag har själv aldrig haft ett fast jobb. Vet också flera som har jobbat i 7-8 år och aldrig har haft ett fast jobb. Flera av oss får också kämpa i 3-5 år för att kunna ha lägenhet. Extra problematiskt är det i Stockholm, speciellt när man inte får lån eftersom att man inte har fast jobb.

Sen får man höra av vissa att 80-talisterna är värsta glidarna som är för bekväma av sig. Det är lätt för folk att säga som alltid har haft fast jobb och bostad och inte förstår hur viktigt det är att ha fast jobb, eftersom att de aldrig har levt utan det.

Annika sa...

Förstår inte heller skitsnacket om 80-talisterna! Jag har två stycken rätt så nyanställda 80-talister som medarbetare och de lyfter hela arbetslaget! Ambitiösa, duktiga, energiska, strävsamma och kloka. Här ser ni en arbetsgivare som älskar 80-talister! Sedan ska man givetvis inte generalisera men jag har överlag bara goda erfarenheter av 80-talister. Är kanske jävig - mina egna barn är ju båda 80-taliser...

Cecilia N sa...

Jag lyckades inte "komma fram" på länken till Matildas blogg. Var det något tillfälligt eller är det fel på länken?

Eva Swedenmark sa...

Till Cecilia, kolla nu! Bästa hälsningar Eva

elin sa...

hej
jag håller verkligen med om att de inte är lata. De kämpar och sliter. Arbetsmarknaden är inte så himla lätt nu, inte ens om man är 70-talist.
det har naturligtvis inte att göra med att "feministerna flyttar fram sina positioner" som du skriver stefan. Det är faktiskt så att män fortfarande har högre löner än kvinnor generellt sett. Däremot har kvinnor tvingats vara mer välutbildade och ha fler meriter länge, vilket gjort att det nu är de som dominerar på högskolor. men feminister vill att det ska bli lika bra för män och kvinnor - för alla. rättvisa helt enkelt.

Ellen Swedenmark sa...

Debatten är helt galen. Jag har inte följt den här i sydafrika men har ju fàtt lite insikt om den tack vare din blogg.
Det gär knappt att säga nàgot om den. Mànniskor är lustiga, och upprepar mönstret att ständigt klaga pà yngre generationer. Komiskt att det aldrig upphör.

Stefans inlägg om feminister var ju ocksà ganska komiskt. Det làter som att feminister är en farlig skara...."flyttar fram sina positioner" burr, ta skydd alleman.