https://www.instagram.com/evaswedenmark/

torsdag 7 maj 2009

Brutala kvinnomord döms efter lägre straffskala i Sverige idag än andra mord

En berusad man som slår ihjäl sin manliga supkompis döms till livstid. En man som otroligt brutalt mördar sin hustru med knivhugg av kökskniv och strypning döms till ett mildare straff, tio års fängelse.
Aftonbladet har upprörande artiklar om hur hustrumord döms mildare än andra mord. Deras serie följs upp i P1 med avslöjande reportage.
Jag blir så oerhört arg. En dom i Högsta Domstolen har blivit prejudicerande för mildare straffsättning för kvinnor som brutalt mördas av sina män. Det är vansinnigt. Samma straffskala ska naturligtvis utmätas för denna brutala typ av kvinnomord. En förvirrad ansvarig från HD Johan Munck, kunde inte alls redogöra för grunderna för domarna i P1, han var patetisk. En förbannad advokat ansåg att HD-domen varit fatalt ledande för lägre domstolar att döma allvarliga kvinnomord till kortare straff. Är det ett sådant samhälle vi ska leva i? Där livstid förbehålles de allvarligaste fallen - men dit räknas inte hänsynslösa kvinnomord. Är det inte lika allvarligt när en kvinna mördas för HD. Så här får det inte vara.

3 kommentarer:

Evas blogg sa...

Helt jäkla korkat! Hur tänker dom?

Eva Swedenmark sa...

Ja fy, de nedvärderar reflexsmässigt kvinnor, ser mord som passionsdrama - jag blir skakad över artiklarna i Aftonbladet och lika skakad över de korkade manliga HD-domare som framträder i radio.

Maria Herngren sa...

Ja, värdeskalan råder på många områden: Barn, kvinnor ....... Män. Om det så gäller börsbolagens styrelser, löneligan, eller straffsatserna.
I alltför många förhållanden också fortfarande tror och märker jag, hur tjejer och kvinnor uppoffrar sig, ställer upp på så mycket mer för killarna och männen och lyfter dem än tvärtom. Det gör ont i mig – För allas skull!