https://www.instagram.com/evaswedenmark/

onsdag 23 september 2009

En osannolikt romantisk marängsviss att drömma sig bort med

Skulle ni studsa om ni såg denna rubrik som recension över er bok: En osannolik men romantisk marängsviss? Jag gjorde det, studsade alltså och läste oroligt, men sedan blev jag jätteglad över Dan Höjers recension i min favorittidskrift Opsis barnkultur - om barnkultur för vuxna.
Han skriver om min bok Mellan två världar som är den fjärde boken i min serie om Johanna. Lite sträng är han mot mig när han tycker jag beskriver föräldrarna som alltför lättlurade och omisstänksamma. Det är så olika det där - men oj vad mina föräldrar var naiva och jag fruktar att mina barn också beskyddade mig från mycket i tillvaron - och jag blundade.

Men det viktiga är hans lustfyllda beskrivning av läsandet av min bok: "Mellan två världar är en romantisk saga. En tonårsdröm. För kulturintresserade storstadsromantiker som jag själv är den här boken som marängsviss att kladda runt i. Var jag 13-14 hade jag slukat boken och drömt om att göra detsamma som huvudpersonen. Jag hade aldrig vågat dra till Paris, men jag hade suttit klistrad på samma kaféer på Söder, drömt mig bort och skrivit poesi på exakt samma sätt som Johanna."
En sån läsning av boken gör mig glad. Precis så vill jag att mina läsare ska känna - kanske sår jag ett frö till förverkligandet av drömmar? Och jag älskar marängsviss!

5 kommentarer:

Annika sa...

Vad roligt Eva! Finns samtliga böcker kvar att köpa? En bra julklapp tänkte jag...

Evas värld sa...

Tack Annika! jag bönar och ber förlaget om att trycka upp den första, Hemligheter, som inte funnits på länge. Vi ska fundera på saken, svarar de. Vad ska man göra? En serie där ettan saknas. lite mera tjat...

Anonym sa...

Det är så fantastiskt när man läser en kritiker som noggrant och med eftertanke närmar sig det man skriver, och dessutom med respekt. Det var ett fint epitet - marängsviss. Det älskar jag också!

Evas värld sa...

Ja marängsviss, det passar mig så bra!

Anonym sa...

Marangsviss!!!!!!!! Jag dor!
Men gud vad kul mamma, underbart med harliga recensioner. Johannabockerna ar mina favoriter, men du vet vad jag vantar pa! ellen