https://www.instagram.com/evaswedenmark/

onsdag 21 oktober 2009

Med eller utan hjälm i Hoi AnSedan jag var i Vietnam för två år sedan har hjälmtvång införts! Det fanns aldrig förut. Så nu ser man alla vuxna iförda hjälm på moped och motorcykel. Men på barn finns det däremot inget hjälmtvång. Man ser alltså i rusningstid massor med hjälmbeklädda föräldrar som skjutsar barn utan något på huvudet annat än en keps och gärna ett matchande munskydd. En läkare gick ut i tidningarna och varnade föräldrar för att det inte var bra för hjärnans utveckling om barn bar hjälm. Motorcykel är förresten den vanligaste taxin i Hoi An. På bilden är det alltså en taxi Ellen hoppat upp på.

6 kommentarer:

Matildas fikarum sa...

Det var märkligt. Man skulle skriva en artikel och tala om att det inte är bra för barns utveckling att få skallen krossad.

Evas värld sa...

Eller hur Matilda! Det ser helt märkligt ut med alla dessa oskyddade barn. Ska försöka ta lite fler bilder som visar det matchande keps- och munskyddsmodet -i stället för hjälm!

Jane Morén sa...

Intressant vore att få veta hur omfattande olyckor med barn inblandade är, och hur makthavarna tänkte när de införde hjälm på de vuxna och inte barn.

Jenny sa...

Det är helt bisarrt! Så infernaliskt korkat. Vad var det för läkare egentligen?

Anonym sa...

Fast det handlar ju också om att i många fattiga länder, som Indien också, har familjeförsörjaren hjälm. Han kan man inte riskera förlora eller bli handikappad. Därför satsar man det lilla man har på hans hjälm. Inte på barnens.

Evas värld sa...

Jag är ganska förundrad över att hjälmpåbudet så snabbt fått ett genomslag, ingen verkade ens ta det på allvar för några år sedan, nu har alla hjälm. Jag tror barnen skulle ha hjälm också om det kom en betämmelse om det - och förstås om föräldrarna fick veta hur farligt det är att inte ha hjälm!
Första gången jag var i Hanoi var det inget problem, då fanns bara cyklar och de gamla franska spårvagnarna. Och cyclos förstås.