https://www.instagram.com/evaswedenmark/

måndag 16 november 2009

Mina Astridfavoriter i Lyrans tematrio

Berätta om tre böcker/serier/figurer/filmer ur Astrid Lindgrens värld som ni tycker extra mycket om, ber Lyrans noblesser i en ny tematrio.

Här kommer mina Astridfavoriter:
1. Sagoboken Nils Karlsson Pyssling, jag älskade den från första läsning. Små magiska trösterika sagor om ensamma fantasifulla barn. Den vill jag läsa högt för alla barn.
2. Mio min Mio som är så underbart sorglig att jag inte kunde läsa slutkapitlen högt för mina barn utan att falla i gråt.
3. Astrids kanske lite bortglömda Kati-böcker. Visserligen daterade i sin syn på äktenskapet men jag köper det gammeldags femtiotalistiska eftersom böckerna är så fyllda av humor och friskhet. Kati är en tonårig Lotta på Bråkmakargatan, egensinnig, humoristisk, äventyrlig.

7 kommentarer:

Lyran sa...

Jag har köpt böckerna om Kati till dottern att läsa längre fram. Men jag ska nog läsa dem själv först :-)

Vixxtoria sa...

Vi har två av tre gemensamma Lindgrenare märker jag. Jag tycker också mycket om Kati-böckerna; jag har alltid inbillat mig att det finns väldigt mycket av Astrids egen inställning till livet i Kati. Både det spralliga, humoristiska och flärdfulla.

Det där med äktenskapssynen och allt möjligt är en sak för sig; det är lite svårt att hävda att man inte ska läsa (eller tycka om) böcker från tidigare tidsåldrar därför att de inte omfattar samma ideal som vi har idag. Men jag håller med dig om din invändning.

Evas värld sa...

Hej Vixxtoria - som du skriver, hur ska man kunna välja tre av de älskade böckerna. Jag hör min mammas röst när jag tänker på Bullerbyböckerna. Det var så otroligt spännande med den ilskne skomakaren med den arga hunden!

Katiböckerna älskar jag och jag skrattade verkligen när jag läste om dem för några år sedan. Jag tycker närmast att det är spännande att läsa om andra tiders ideal, men ville varna lite!

Granne med potatisodlaren sa...

Vi har fastnat för samma saker hos Astrid Lindgrens figurer, tror jag. Men jag har också en förkärlek för alla som bor på Saltkråkan. Som barn älskade jag de flesta karaktärerna och suckade djupt när Melker upprepade sitt mantra:Denna dagen ett liv.
Kati ärvde jag av äldre kusiner. Mio min mio, jag grät floder när mormor läste den. Min mormor hade en bror som dog i tbc och jag grät med henne.

Jane Morén sa...

1PIPPI. Alla gånger Pippi.För att hon är okonventionell, gillar upptäcksfärder och är snäll och generös och samtidigt orädd. För hennes häst, hus och alla träden-

2. Emil för hela hans miljö, bondgården jag alltid längtat till och alla berättelserna. För att han tänker på andra och vill göra bra.

3. Bröderna Lejonhjärta för den fantastiska historien, filmen som gjordes på boken. För Allan Edwall i filmen som jag tycker så mycket om. För hästarna.

Evas värld sa...

Det är så härligt att vi alla har våra favoriter, och när jag läser andras listor, som din nu Jane, så tänker jag: Men javisst, dom böckerna älskar jag också!

Pia sa...

Det var en klurig en det här... eftersom det är nästa omöjligt att bara nämna tre figurer!

Kajsa Kavat såklart!
Madicken... som handlar först och tänker sen!
Och Pippi Långstrump!

... och Rasmus på luffen... och Ronja Rövardotter.
Vid närmare eftertanke så blir de bara fler och fler. :)